U Turskoj pronađene sobne grobnice stare oko 2.000 godina

Anadolija
U Turskoj pronađene sobne grobnice stare oko 2.000 godina
U antičkom gradu Metropolisu, smještenom u distriktu Torbali koji pripada turskom Izmiru, pronađene su sobne grobnice s kostima članova porodice i poklonima, a pretpostavlja se da pripadaju periodu prvog stoljeća nove ere.

Fondacija Sabanci je saopćila kako su završena iskopavanja za 2017. godinu u antičkom gradu Metropolisu koja su vođena u koordinaciji sa Ministarstvom kulture i turizma i Direkcijom za kulturna dobra i muzeje Turske.

Otkrića tokom iskopavanja su dala više informacija o društvenom životu u gradu i načinu ukopavanja preminulih.

Istraživanja na površini su, s druge strane, dala uvid u trgovački život Metropolisa.

Sobne grobnice

U Metropolisu su do danas otkrivani grobovi za jednu osobu, a ovo je prvi put da su pronađene sobne grobnice s lukovima iz prvog stoljeća nove ere, a smatraju se i jednom od najvažnijih struktura grobova iz antičkog perioda.

U grobnicama  su pronađeni pokloni poput svjetiljki, ogledala, kašika i drugih predmeta koji su dali određeni uvid u rituale koje su vršili porodica i prijatelji nakon smrti preminulog.

Predmet koji je najviše ostavljan jesu svjetiljke, za koje se pretpostavlja da su u sobne grobnice ostavljane kako bi osvjetlile put preminulom.

Metropolis, u kojem je do danas otkriveno oko 11.000 predmeta, u posljednje dvije godine posjetilo je nekoliko hiljada domaćih i stranih turista.

Koncept porodice u antičkom periodu

Šef istraživačkog time Serdar Aybek kazao je kako su istraživanja u Metropolisu i okolini doveli do novih otkrića. Kazao je kako su došli do novih otkrića o društvenom životu u Metropolisu, ali i odnosima sa okolnim gradovima.

”Sobne grobnice sa lukovima koje smo prvi put vidjeli u gradu, daju vane podatke o načinu ukopavanja i kulturnim tragovima stanovnika Metropolisa. Otkrića pokazuju kako je koncept porodice baziran na čvrstim temeljima i da je poštovan”, rekao je Aybek.

Direktorica Fondacije Sabanci Zerrin Koyunsagan kazala je kako ta organizacija za cilj ima zaštititi kulturno nasljeđe i otkriti više detalja o gradu koji je važan za historiju svijeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije