U samo pet koraka: Evo kako možete očistiti vašu pećnicu

Radiosarajevo.ba
U samo pet koraka: Evo kako možete očistiti vašu pećnicu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pije nego krenete s pečenjem blagdanskih kolača, očistite pećnicu od zagorjele masnoće, kako bi vam kolačići ispali što ukusniji.

  1. Nabavite dobro sredstvo za čišćenje

Najbrži način čišćenja pećnice je čišćenje učinkovitim sredstvom koje će dobro ukloniti ozbiljne masnoće i prljavštinu. Slijedite upute na proizvodu. Ne zaboravite nositi gumene rukavice i otvoriti prozor kako bi prostoriju za vrijeme čišćenja prozračili.

  1. Ima li vam pećnica funkciju samočišćenja?

Jeste li provjerili priručnik? Možda vaša pećnica ima funkciju samočišćenja - takve pećnice mogu se zagrijati na super visokoj temperaturi, pretvarajući hranu na pepeo. Vaš je posao tada pomesti dno pećnice u koju je pao pepeo. To je pomalo prljav posao, ali ipak daleko lakši od ribanja masnoće.

  1. Ekološka varijanta je pasta od sode bikarbone i octa

Najbolji način korištenja sode bikarbone za čišćenje pećnice je miješanje s octom. Pomiješajte oko pola šalice sode bikarbone s tri žlice octa kako bi nastala pasta. Zatim stavite gumene rukavice i pastu namažite s unutarnje strane pećnice. Rešetke izvadite van i posebno ih premažite, ali ispod stavite novine. Ostavite da djeluje sat vremena, a možete ostaviti i cijeli dan. Ponovno stavite rukavice i vlažnom krpom uklonite svu pastu i isperite - ostat će samo čista pećnica bez kemikalija.

  1. Mogu poslužiti i tabletice za pranje mašine za suđe

Ako tabletice peru prljave lonce i tave, zašto ne bi mogle očistiti i vašu pećnicu. Umočite donju polovicu tablete u čašu tople vode i utrljajte je preko nakupljene masnoće. Odmah ćete primijetiti kako se raspada. Kad ste zadovoljni rezultatima, pomoću krpe i tople vode uklonite ostatke.

  1. Parno čišćenje pećnice

Napunite posudu s vodom, izrežite dva limuna i stavite ih u vodu. Zatim posudu stavite u pećnicu i postavite temperaturu na oko 250°C. Nakon otprilike sat vremena, isključite pećnicu i ostavite da se ohladi dok ne bude sigurno da možete dovršiti čišćenje. Stavite rukavice i obrišite unutrašnjost pećnice krpom i toplom vodom jer će stvorena para omekšati masnoću i zagorene ostatke i lakše ćete ih ukloniti. Za stvarno prljava područja, ribajte sa spužvicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije