U ovoj profesiji se najmanje zarađuje u Njemačkoj: Objavljeno ko sve radi za minimalac

1
Radiosarajevo.ba
U ovoj profesiji se najmanje zarađuje u Njemačkoj: Objavljeno ko sve radi za minimalac
Foto: DPA / Njemačka / Ilustracija

Njemački Federalni zavod za statistiku objavio je kako je broj poslova s ​​niskim platama nedavno je pao sa 7,5 miliona na 6,4 miliona, no i dalje se milijuni ljudi u ovoj zemlji moraju zadovoljiti niskim plaćama.

Kada se to prelije u postotke, udio najslabije plaćenih poslova u svim radnim odnosima iznosi 16%, što je 3% manje nego u aprilu 2022. godine.

Jedno od objašnjenja za ovakav razvoj događaja je minimalna satnica koja je porasla s 9,82 eura na 12,00 eura između januarab i oktobra 2022. godine.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Inače, lani u aprilu polovica zaposlenih u ugostiteljstvu (51%) bila je u sektoru s niskim plaćama.

Osim toga, udio zaposlenih s niskim plaćama također je iznad prosjeka u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (43%) te u umjetnosti, zabavi i rekreaciji (36%).

Međutim, u javnoj upravi (4%), u sektoru financija i osiguranja (6%), u sektoru informacija i komunikacija (7%) te u području vodoopskrbe, zbrinjavanja otpada i uklanjanja onečišćenja okoliša (7% ), satnice su bile najniže, piše dpa.

Gotovo svaka peta žena (19%) radila je u sektoru s niskim plaćama u Njemačkoj u aprilu 2023., a kod muškaraca je to bio svaki sedmi radnik (13%). Udio zaposlenosti u sektoru s niskim plaćama pao je nešto više za žene nego za muškarce – s 23% na 19% u razdoblju od aprila 2022. do aprila 2023.

Njemačka ovo ne pamti 60 godina: Cijene pale, a kvadrat u Munchenu košta 8.455 eura!

Njemačka ovo ne pamti 60 godina: Cijene pale, a kvadrat u Munchenu košta 8.455 eura!

U aprilu 2023. 2,4 miliona radnih mjesta diljem Njemačke primalo je zakonom propisanu minimalnu satnicu od 12 eura. To odgovara 6,2% svih radnih odnosa koji imaju pravo na minimalnu satnicu u Njemačkoj. Svaki četvrti slabo plaćeni radni odnos je primao minimalnu satnicu (26,6%).

Oni s višim primanjima u aprilu 2023. primili su najmanje 40,67 eura bruto po satu. Ova skupina definirana je kao desetina svih zaposlenika s najvišim plaćama po satu.

Razlika između njihovih primanja i onih s nižim primanjima se smanjila: u proljeće 2023. oni s višim primanjima dobili su najmanje 3,32 puta više novca od onih s niskim primanjima; godinu dana ranije to je bilo 3,60 puta više, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije