U nekim restoranima popularnog 'Salt-Bae' zbog troškova gase - grijanje

0
Radiosarajevo.ba
U nekim restoranima popularnog 'Salt-Bae' zbog troškova gase - grijanje
Foto: Instagram / Salt Bae

Može naplaćivati skoro 700 funti za svoj najskuplji biftek, ali čak i restoran sačinjen od egzibicionista koji posipa začine, Salt Bae, u Londonu je morao isključiti grijanje uslijed rastućih računa za energiju.

Nusr-Et steakhouse, objekt u hotelu Park Tower u Knightsbridgeu poznat po skupim jelima poput wagu striploina koji košta 680 funti ili divovskog tomahawk bifteka koji košta 630 funti, izjavio je da je uložio napore kako bi smanjio troškove unatoč povećanju dobiti.

Firma, koju je osnovao Salt Bae, turski mesar pretvoren u prodavača bifteka čije je pravo ime Nusret Gökçe, izjavila je da su pretporezne dobiti porasle za 44 posto, gotovo do 3,3 miliona funti u 2022. godini, dok su prodaje skočile gotovo 66 posto, na 13,6 miliona funti, prema izvješću objavljenom ove sedmice u Registru društava.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Vlasnici londonskog ogranka, opisanog od strane kritičara Observera, Jay Raynera, kao "ludski restoran", primili su dividende od 2,8 miliona funti, u usporedbi s gotovo 2 miliona funti godinu dana prije.

Restoran, otvoren 2021. godine, smanjio je cijene u posljednjim godinama i odbacio potpisane stavke poput zlatom prekrivenog bifteka od 1.450 funti tokom krize troškova života. Jedina stavka sada prekrivena zlatom na jelovniku je baklava s pistacijama od 50 funti.

U svojim izvješćima grupa je navela da je "pokušala poboljšati energetsku učinkovitost na operativnoj razini" naporima kao što su "isključivanje centralnog grijanja nakon zatvaranja ili tokom sati kada je potražnja za grijanjem manja" te isključivanje svjetala tokom sati zatvaranja. Grupa je također pokušala ograničiti radne sate "zračne zavjese" - sustava koji sprječava propuhivanje kroz vrata.

Izjavili su da su "posvećeni operativnoj učinkovitosti" te da je obnova londonskog restorana uključivala LED svjetla i "izolaciju koja štedi energiju".

Cijene energije su skočile tokom 2022. godine kako je invazija Rusije na Ukrajinu podigla cijene veleprodajnog plina. Poslovi su pokušali suprotstaviti se rastu računa: trgovci su smanjili svjetlosti i smanjili termostat, dok su restorani i pubovi smanjili radne sate, pojednostavili jelovnike ili su bili prisiljeni zatvoriti se.

Poslovi su također imali problema s rastućim računima i problemima povezanim s Covidom i Brexitom tokom 2022. godine.

Međutim, direktori Nusret UK-a rekli su da je restoranska grupa, kojom upravlja turski konglomerat Doğuş Group, bolje poslovala od predviđenog u posljednja tri mjeseca 2021. godine, kada je omikron varijanta Covid-19 utjecala na industriju gostoprimstva, i u skladu s očekivanjima u 2022. godini.

Obožavatelji, među kojima navodno figuriraju David Beckham i Leonardo DiCaprio, privučeni su dijelom prilikom da upoznaju Salt Bae-a. Stekao je gotovo 54 miliona pratitelja na Instagramu nakon što je postao slavan videozapisom u kojem izvodi svoj raskošan potez posipanja soli na biftek dok nosi usku bijelu majicu i tamne naočale.

Uskoro nakon otvaranja londonske podružnice, fotografija računa od 1.812,40 funti za stol od šest osoba, uključujući prodaju limenki Red Bull za 1,40 funti po cijeni od 11 funti, postala je viralna. Skandal je pomogao restoranu da zaradi 7 miliona funti u prva tri mjeseca nakon otvaranja, piše Guardian

Međutim, zvijezda Salt Bae-a je nedavno izblijedila, s kritikama nakon što je stekao "neopravdan pristup" terenu nakon finala Svjetskog kupa u Kataru 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije