U Bosni i Hercegovini rođen Obeliks: Ovo su najneobičnija imena u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
U Bosni i Hercegovini rođen Obeliks: Ovo su najneobičnija imena u 2023. godini
Foto: Pexels / Beba / Ilustracija

U 2023. godini u matičnu knjigu rođenih u Bosanskoj Gradišci upisane su 652 bebe, od kojih je 308 djece roditelja koji imaju prebivalište u Bosanska Gradišci, a ostatak su bebe iz drugih opština i gradova koje su rođene u bolnici.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu u Gradskoj upravi Bosanska Gradiška Božana Gluvić rekla je da su među novorođenim stanovnicima 146 djevojčica i 162 dječaka, ali da u broj od 308 novorođenčadi nisu uvrštene bebe roditelja iz Bosanske Gradiške koje su rođene u Banjoj Luci ili drugim gradovima, piše Srpskainfo.

Dodala je da je i u 2023. godini bilo roditelja koji su djeci davali neobična imena.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"To su imena Nuh, Despot i Obeliks, a najčešća imena koja su roditelji davali svojoj djeci su Mia i Sofija, te Lazar i Luka", navela je Gluvić.

Prema podacima Gradske uprave, u Bosanskoj Gradišci je skupljeno 276 brakova, 14 više u odnosu na godinu ranije, a preminulo je 576 stanovnika.

Saznajemo: Rođena prva beba u 2024. godini u Sarajevu

Saznajemo: Rođena prva beba u 2024. godini u Sarajevu

U 2023. godini bilo je osoba koje su se obraćale sa zahtjevima za promjenu imena i prezimena i to su pretežno ljudi koji žive u inostranstvu, ali je, dodaje Gluvić, najviše bilo slučajeva promjene prezimena kod žena nakon razvoda braka ili smrti supružnika.

Ona je dodala da je podneseno oko 40 zahtjeva za promjenu ličnog imena ili prezimena, od kojih su dva odbijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije