U Beču pronađeni ostaci mamuta

Radiosarajevo.ba
U Beču pronađeni ostaci mamuta
Stručnjaci austrijske Geološke savezne ustanove su u vinskoj četvrti Beča (Weinviertel) u okviru pripremnih radova za izgradnju autoputa A5 sredinom augusta pukim slučajem otkrili ostatke mamuta.

Pronađene su dvije velike kljove i nekoliko kičmenih kostiju životinje koje su preuzeli paleontolozi Prirodnjačkog muzeja u Beču.

Ostaci mamuta iz pleistocena (prije 2,6 miliona do 12.000 godina) ovog kvaliteta su veoma rijetki. Tim Geološko-paleontološkog odjela Prirodnjačkog muzeja polazi od toga da su stari miliona godina i da potječu iz perioda donjeg pleistocena.

Ostaci su učvršćeni tankim slojem gipsanih zavoja i prevezeni u muzej gdje će biti preparirani kako bi se spriječilo sušenje i lomljenje kostiju. Na mjestu pronalaska ostataka naučnici su uzeli još uzoraka pomoću kojih će izvesti zaključke o klimatskim uvjetima pod kojima je životinja živjela i vrsti kojoj je pripadala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije