U Albaniji se nalaze najveće plantaže marihuane u Europi

Radiosarajevo.ba
U Albaniji se nalaze najveće plantaže marihuane u Europi
Albansko selo Lazaret za koje se smatralo da je jedan od najvećih proizvođača marihuane na širem području Balkana u 2014. godini je tri dana bilo poprište pravog sukoba policije i meštana.

Lazaret je godinama imao određenu vrstu autonomije i albanska policija jednostavno nije tamo zalazila, dok je biznis nezaustavljao rastao.

O ovom albanskom selu pisali su i Guardian i Daily Mail i DW.

Selom su gospodarili lokalni narko moćnici i njihovi čuvari, a koliko su bili moćni svjedoči i činjenica da je Albanija tada na selo poslala i pravu vojsku. 

Naslovne strane novina su bile pune priča o tome kako je mafija čak i zoljama gađala policiju u oklopnjacima koji su išli u “zauzimanje” Lazareta.

Dobro organizirani i teško naoružani mještani branili su se danima, ali albanska policija je uz podršku vojske bila jača i Lazaret je na kraju pao. Tada je zaplijenjeno preko 12 tona marihuane. 

Pa ipak, to nije bilo jedino mjesto u Albaniji koje je na proizvodnji i švercu marihuane temeljilo svoju ekonomiju. 

Mnoga mjesta su opstala i danas, a da je tome zaista tako svjedoči i Facebook stranica Albania Weed, na kojoj dominiraju fotografije plantaža marihuane iz različitih albanskih, neimenovanih sela. 

Sudeći po onome što se na njima može vidjeti, biznis cvjeta, a čak su u marketing uključili i lijepe Albanke, beračice zabranjene supstance.

AlbaniaWeed2.jpg - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije