Turska: Vjerni pas Cesur ne želi napustiti mezar svog vlasnika

Radiosarajevo.ba
Turska: Vjerni pas Cesur ne želi napustiti mezar svog vlasnika
Prošle sedmice, jedan tužni pas izgubio je svog čovjeka. Vlasnika psa Cesura (što na turskom znači hrabar), Mehmet Ilhan preminuo je u 79. godini, u bolnici u Turskoj.

"U posljednjim danima mog oca, koji je bio u bolnici, Cesur je prestao jesti", ispričao je Mehmetov sin Ali.

A onda su Mehmetovo tijelo donijeli kući, prije ukopa. Cesur je sve vrijeme stajao pored tijela čovjeka s kojim je proveo posljednje godine.

Mehmet je bio paraliziran i u posljednjim godinama svog života usvojio je lutalicu, Cesura, da mu pravi društvo: "Mnogo je volio tog psa i dobro se brinuo o njemu, baš kao i Cesur o mom ocu", rekao je Ali.

Kada je došao dan dženaze, koja je održana u džamiji u turskom Ohraneliju, Cesur je stajao pored tabuta svog prijatelja. Nije dopustio da ga sklone, a onda je vodio kolonu do mezara... Tamo je čekao da se dženaza završi, a onda je otišao kući s Alijem.

No, Cesur sada svakog jutra odlazi pravo na groblje, čiji radnici kažu da ga vide čim dođu na posao... Tamo sjedi i leži kraj Mehmetovog mezara - i on na neki svoj, pseći način tuguje što njegovog prijatelja više nema. Nedostaje mu, baš kao i drugim članovima Mehmetove obitelji.

"Cesur je uvijek bio divna, odana životinja. Dat ću sve od sebe da mu pružim život pun ljubavi", ispričao je Mehmetov sin Ali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije