Turska: Trojica osuđena na 10 godina zatvora zbog trovanja pasa lutalica

Radiosarajevo.ba
Turska: Trojica osuđena na 10 godina zatvora zbog trovanja pasa lutalica
Foto: AA / Ulični pas ispred Suda u Ankari

Ove sedmice, Sud u Ankari osudio je trojicu na po deset godina zatvora zbog trovanja uličnih pasa.

Jedna je ovo od najvećih kazni za ovakve zločine u Turskoj.

Trojica su osuđena zbog događaja iz aprila 2019, kada su, u distriktu Batikent u Ankari, otrovali 13 uličnih pasa, kao i tri vlasnička. Istraga je pokazala da su psi konzumirali pileće meso napunjeno pesticidima. 

Sud ih je osudio za "uništenje vlasništva" i namjerno zagađenje okoliša, jer kažnjavanje osoba zbog zlostavljanja životinja tek treba da uđe u turske krivične zakone.

Također, sva trojica moraju platiti 4.400 KM kazne.

Rezultat suđenja velika je pobjeda za aktiviste koji se bore za zaštitu životinja, pišu turski mediji.

"Ovo je dan kada je pravda konačno stala uz životinje u Turskoj. Ovo je prvo suđenje ove vrste ovdje. Kao advokati, tražili smo ozbiljnu kaznu za počinitelje, a stav Suda ovdje vrlo je, vrlo značajan. Nadamo se da će ovo biti presudna sudska odluka. Psi sa ulice nisu baš bez ikoga. Veliki broj dobrih ljudi stoji uz njih i brine se za njih", kazao je advokat Tuğba Gürsoy.

Ezgi Koç, drugi advokat u slučaju kaže da sada slijedi borba da životinje ne budu obična "roba ili vlasništvo", a aktivisti se raduju novom krivičnom zakonu koji uskoro dolazi u proceduru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije