Tuga: Pet slonova poginulo spašavajući bebu slonića koja je pala niz vodopad

Radiosarajevo.ba
Tuga: Pet slonova poginulo spašavajući bebu slonića koja je pala niz vodopad
Foto: Tajlandski DNP / Strašna tragedija

Pet slonova poginulo je dok su pokušavali spasiti malu bebu slonića koja je pala niz rub vodopada. 

Vodopad, koji se nalazi u tajlandskom nacionalnom parku Khao Yai, zove se Haew Narok ili, prevedeno, Pakleni pad

Vlasti su priču otkrile nakon poziva da je grupa slonova blokirala cestu kod vodopada. Tri sata kasnije, na dnu vodopada, pronađen je uginuli slonić, a pored njega pet drugih slonova. Na rubu vodopada stajala su dva živa slona, koja se još uvijek ne žele pomjeriti, a vlasti ih pokušavaju skloniti

Haew Narok, vodopad visok 150 metara, je popularna turistička destinacija, no sad će biti zatvorena za posjete. 

Thanya Netithamkul, čelnica Odjela za zaštitu prirode, kazala je da preostali slonovi ispuštaju zvukove i krike koji su nalik na plač i stoje u potoku koji ide do vodopada.

Slonovi se oslanjaju jedni na druge za zaštitu i pronalazak hrane, pa se sad eksperti plaše da će preostali slonovi iz krda teško preživjeti... Kako objašnjava Edwin Wiek, osnivač tajlandske fondacije Wildlife Friends, tragedija koja se dogodila ostavit će i emotivni trag na preživjelim životinjama koje otvoreno pokazuju znakove tugovanja. 

"To je kao da ste izgubili polovinu svoje obitelji, a ništa ne možete učiniti", rekao je on. 

Nažalost, ovo nije prvi ovakav incident u Haew Naroku - 1992. godine, osmočlano krdo slonova preminulo je nakon pada s vrha vodopada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije