Znate li od čega se prave olimpijske medalje u Tokiju? Od starih mobitela!

Radiosarajevo.ba
Znate li od čega se prave olimpijske medalje u Tokiju? Od starih mobitela!
Foto: YouTube / Inovacija iz Japana

Vrijedni Japanci su medalje za olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju 2021. prvi put izradili od recikliranih metala, potvrdili su to i organizatori Olimpijskih igara.

U sklopu projekta "Prema inovativnoj budućnosti za sve", od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. stanovnici Japana mogli su donirati male elektronske uređaje i pametne telefone, koji su potom bili reciklirani, a plemeniti metali koji su se u njima nalazili su pretopljeni i iskorišteni za stvaranje olimpijskih medalja koje već i sad nose najbolji sportaši svijeta.

Tako je cijela ekološki osviještena nacija sudjelovala u stvaranju prepoznatljivog simbola izvrsnosti koji će s ponosom nositi brojni sportaši. 

Vrijedni Japanci prikupili su gotovo 79 hiljada tona malih elektroničkih uređaja i gotovo 6,21 miliona starih mobilnih telefona, u kojima se "skrivalo" 32 kilograma zlata, 3500 kilograma srebra uz 2200 kilograma bronze.

Sve bi to inače završilo u reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada. Umjesto toga, od prikupljenog materijala je napravljeno gotovo 5000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja.

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije