Izašla sam na balkon, vrlo brzo sam shvatila da me nešto svrbi: Imala sam šta vidjeti

0
Radiosarajevo.ba
Izašla sam na balkon, vrlo brzo sam shvatila da me nešto svrbi: Imala sam šta vidjeti
Foto: Wikipedia / Corythucha arcuata

Ljetni mjeseci obično nam u živote donose susrete s nekim stvorenjima koje inače ne viđamo. I dok se oni sretniji ovog ljeta susreću s ribama na Jadranu, oni Zagrepčani koji su ostali u gradu mrko promatraju malena, gotovo prozirna stvorenja s kojima dolaze u kontakt.

Riječ je o dva malena bića: mrežastoj plataninoj stjenici (Corythucha ciliata) te hrastovoj stjenici (Corythucha arcuata). Obje su vrste donesene iz Sjeverne Amerike.

Dobra vijest je da ti maleni stvorovi, kojima je posebno zabavno lijepiti se na našu odjeću koja se suši vani, nisu ni najmanje opasni. Mrežasta stjenica u velikom broju živi u našim krajevima, gdje ima dosta platana, na kojima boravi i kojima se hrani. Hrastova pak, kako joj ime kaže, preferira hrastove, premda u nuždi dobro dođu i kesteni.

Konferencijska liga: Sarajevo dominiralo, ali nije uspjelo pronaći put do mreže Spartaka

Konferencijska liga: Sarajevo dominiralo, ali nije uspjelo pronaći put do mreže Spartaka

U ovo doba godine su obje vrste aktivne. Vole tople mjesece i može ih se vidjeti u periodu od kasnog proljeća do rane jeseni. U to vrijeme one jedu i razmnožavaju se, dok se zimi skrivaju i čekaju da hladno vrijeme prođe.

"Znala sam ih inače viđati na odjeći, ali neki dan me iznenadilo koliko ih ima. Izašla sam na balkon na trenutak, pokupiti posudu sa cvijećem. Doslovno sam napravila deset koraka do nje i isto toliko nazad. U stanu sam shvatila da me nešto svrbi na par mjesta, pogledala i vidjela ta mala prozirna stvorenja. Na meni, što na koži, kosi i odjeći, bilo je sigurno desetak tih bubica", rekla je jedna Zagrepčanka za Jutarnji.

Ove stjenice su najopasnije za stabla, ali stručnjaci kažu kako njihov ugriz može izazvati crvenilo i iritaciju kože. Jedini način na koji se protiv toga može boriti jest nanošenjem repelenata i nošenjem dugih rukava.

Ova stvorenja nisu ni najmanje agresivna, tako da nam od njih ne prijeti opasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije