Tiktokerica podijelila iskustva sa posla u Hrvatskoj: "Možete zaraditi nekoliko hiljada eura"

0
Radiosarajevo.ba
Tiktokerica podijelila iskustva sa posla u Hrvatskoj: "Možete zaraditi nekoliko hiljada eura"
Foto: Screenshot/TikTok / Sezonska radnica

Korisnica TikToka Ljubica Boljević iz Beograda otkrila je kakav je sezonski posao u Hrvatskoj. Prije dvije godine radila je na Hvaru, dok je prošle obavljala posao u Dubrovniku.

Odlučila je podijeliti svoje iskustvo s dosadašnjim poslovima te odgovoriti na najčešća pitanja pratitelja.

Ljubica je za sve zainteresirane objasnila na koji način doći do sezonskog posla, preporučivši internetsku stranicu i različite grupe na Facebooku. Otkrila je i koliki je nivo znanja engleskog je potrebna za dobivanje posla.

Predsjedništvo BiH odlučilo: BiH će biti jedna od potpisnica novog Pariškog sporazuma

Predsjedništvo BiH odlučilo: BiH će biti jedna od potpisnica novog Pariškog sporazuma

"U slučajevima kad ste direktno u kontaktu s ljudima, onda trebate znati engleski. To uopće ne mora biti tečan engleski na C1 nivou. Bitno je da se sporazumijevate", rekla je Ljubica. Isto tako, kod poslova poput radnika u kuhinji ili čistačice, engleski jezik nije neophodan.

Vi kao radnik nemate nikakvih briga oko radne dozvole, već vaš poslodavac.

@ljubicaboljevic

Upozorenje - video traje oko 7 minuta 🥹 ali pokusala sam da odgovorim na sva pitanja vezano za sezonski rad. Svakako pitajte u komentarima ili pisite nesto sto mislite da je bitno, a ja sam izostavila 🫶🏼 #sezonskirad #radnamoru #hrvatskafyp #srbijatiktok #sezonskiradnici #sezonskiposao #letouhrvatskoj #raduinostranstvu #greenscreenvideo

♬ Vjerujem u nas - Adi Šoše

"Ako vam poslodavac ne riješava dozvolu, onda bolje nemojte tamo raditi", objasnila je. Jedino što je potrebno za radnu dozvolu jest diploma, pasoš i sudska potvrda o nekažnjavanju.

"To je vrlo individualno i ovisi o vama, koliko ćete trošiti, izlaziti, kupovati... Isto tako, ovisi o vrsti posla te poziciji na kojoj radite. Nije isto za čistačicu i šefa kuhinje. Jednostavno, to ovisi o mnogo faktora", otkrila je. Ipak, u njenom slučaju ona se uspjela kući vratiti sa svom količinom zarađenog novca, s obzirom na to da nije trošila na smještaj i hranu. Imala je sređen smještaj i tri obroka dnevno.

"Ako vam je cilj zaraditi, možete zaraditi i nekoliko hiljada eura. Mislim da je posao konobara najisplativiji, ali jedan od najtežih. Možda ćete se stvarno namučiti za ta četiri mjeseca, ali stvarno ćete puno zaraditi", komentirala je.

Sezonski rad na Jadranu: Visoke plate i dobri uslovi privlače brojne Balkance i ove godine

Sezonski rad na Jadranu: Visoke plate i dobri uslovi privlače brojne Balkance i ove godine

Iskustvo nije uslov

Mnogi poslodavci u oglasu za posao traže prethodno iskustvo radnika, ali Ljubica je naglasila kako to nije uvijek presudan faktor kod dobivanja posla.

"Možete dobiti i posao bez iskustva ako se poslodavcu na razgovoru za posao svidi vaša energija", objasnila je. Naravno, za određene pozicije iskustvo je poželjno, pogotovo kod konobarskog posla.

Riskirate kod privatnih poslodavaca

Poslovi u hotelu su vrlo dobra opcija jer se plaća dobija odmah prvog u mjesecu i imate određenu sigurnost, dok vas privatnik u nekim situacijama može prevariti. Ljubica smatra da je kod privatnika situacija uvijek neizvjesna, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije