WMO: Zabilježen najviši temperaturni rekordi i na Antarktiku

1
Radiosarajevo.ba
WMO: Zabilježen najviši temperaturni rekordi i na Antarktiku
Foto: Sciencealert.com / Ilustracija

Ujedinjeni narodi potvrdili su u četvrtak novu rekordno visoku temperaturu za antarktički kontinent, i to nakon mjerenja 18.3 stepena Celzijusa koje je napravljeno prošle godine.

Rekordna "vrućina" zabilježena je na argentinskoj istraživačkoj stanici Esperanza na Antarktičkom poluotoku 6. februara 2020. godine, poručila je UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prenosi Sciencealert.com.

"Potvrda ovog maksimalnog temperaturnog zapisa važna je jer nam pomaže da izgradimo sliku vremena i klime na jednoj od posljednjih Zemljinih granica," naglasio je glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Antarktički poluotok je među najbrže zagrijavajućim regijama našeg planeta sa gotovo 3° C u posljednjih 50 godina. Ovaj novi temperaturni rekord u skladu je s klimatskim promjenama koje promatramo.

WMO odbacila je još veće mjerenje temperature od 20.75 °C obavljeno 9. februara prošle godine u brazilskoj automatskoj stanici za praćenje mraza na obližnjem otoku Seymour, tik do poluotoka koji se pruža sjeverno ka Južnoj Americi.

Prethodni provjereni zapis temperature za antarktički kontinent - kopno i okolne otoke bili su 17.5 °C a i taj rekord također je zabilježen u Esperanzi 24. marta 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije