Istraživači iznenađeni: Na Istočnom Antarktiku nestalo jezero

1
Radiosarajevo.ba
Istraživači iznenađeni: Na Istočnom Antarktiku nestalo jezero
Foto: Twitter / Snimak jezera prije i poslije

Na Istočnom Antarktiku istraživači su ostali jako iznenađeni kada su otkrili iznenadni nestanak velikog zaleđenog jezera.

Naučnici ističu da ovo jezero nestalo sa ledene ploče Amery Ice Shelf negdje tokom antarktičke zime 2019. godine, piše portal Phys.org.

Procjenjuje se da je 600-750 miliona kubnih metara vode nestalo u okeanu. Zanimljiv grafički prikaz uradio je Philipp Arndt sa Scripps Institution of Oceanography 

Istraživači su u petak objavili studiju sa otkrićem u magazinu Geophysical Research Letters. Tom prilikom, autori navode kako su za utvrđivanje tačnog slijeda događaja koristili satelitske snimke ovog ledom prekrivenog jezera.

Naučnici vjeruju da su njegove vode upravo pod pritiskom vlastite težine otišle do okeana.

"Vjerujemo da je težina nakupljene vode u ovom dubokom jezeru otvorila pukotinu na ledenom polju ispod jezera, proces poznat kao hidrofraktura, zbog čega se voda odvodi u okean ispod", rekao je Roland Warner, vodeći autor studije i glaciolog sa Australian Antarctic Program Partnershipa koji djeluje pri Univerzitetu u Tasmaniji piše Phys.org.

Rezultat klimatskih promjena

Dobre su šanse da ćemo u budućnosti vidjeti više nestanka antarktičkog (i arktičkog) jezera kao rezultat klimatskih promjena.

Kako se globalne temperature povećavaju, ledene ploče i ledenjaci doživljavat će sve veće topljenje, stvarajući pritom više otopljenih jezera. To bi moglo dovesti do još većeg hidrofrakturiranja i većeg rizika od destabilizacije ledenih ploča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije