Takmičar odustao na ovom pitanju i osvojio 18.000 eura: Da li biste vi znali odgovor?

0
Radisarajevo.ba
Takmičar odustao na ovom pitanju i osvojio 18.000 eura: Da li biste vi znali odgovor?
Foto: Screenshot/HRT / Kviz Milijunaš

Trojica takmičara sjajnim su nastupima obilježila posljednje ovosezonsko izdanje popularnog kviza.

Zagrepčanin Zdenko Mikša otvorio je posljednju ovosezonsku emisiju Milijunaša odgovarajući na 13. pitanje - za 34.000 eura: Po čemu je poseban Plymouth, glavni grad britanskog teritorija Montserrat? U ponudi su bili: A) pod morem je, B) napušten je, C) dug je 50 km i D) nije na Montserratu. 

Zdenko je iskoristio sve džokere u prošloj emisiji, a kako nije znao gdje se nalazi britanski teritorij Montserrat, odustao je. Da je odgovarao, rekao bi da Plymouth nije na Montserratu. Budući da je tačan odgovor bio da je napušten, odluka se pokazala odličnom jer je kući otišao s 18.000 eura.

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

Voditelj Tarik Filipović objasnio je da je Plymouth napušten između 1995. i 1997. godine zbog erupcije vulkana Soufrière Hills. Status glavnog grada nikad mu nije maknut iako je otočna vlada premještena na sjever.

Prvi najbrži prst u emisiji bio je 28-godišnji Ivan Barić iz Solina. Magistar matematike prvog džokera zatrebao je na sedmom pitanju. Nije znao na kojem je brodu kapetan Ahab alfa i omega: na Pequodu, na Ukletom Holandezu, na Hispanioli ili na Infernu.

Džoker zovi Josip Buklijaš mislio je da je tačan odgovor "na Pequodu" te da je riječ o liku iz romana Moby Dick Hermana Melvillea, ali nije bio siguran. Ivan je prihvatio njegovu sugestiju i osvojio 600 eura

Za prelazak drugog praga pitanje je bilo: Koja država nije dio političke saradnje poznate kao Weimarski trokut - Velika Britanija, Njemačka, Poljska ili Francuska? Ivanu nije bio poznat pojam Weimarskog trokuta, no znao je da je riječ o gradu u kojem je donesen ustav njemačke države nakon Prvog svjetskog rata - Weimarske Republike, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon džokera "pola-pola" ostale su Velika Britanija i Francuska, a Ivan je odlučio riskirati. Obrazložio je da se Velika Britanija često odvajala od država na kontinentu pa su se možda izdvojili i iz te političke inicijative. A kod konačnog odgovora se zbunio i naveo D: Francuska. Kviz je napustio sa 150 eura.

Na stolac nasuprot Tariku idući je sjeo 18-godišnji Blaž Bertol iz Zagreba, kojem je prije dvije sedmice završila gimnazijska nastava. Do 9. pitanja stigao je lako, sigurnim odgovorima. No tada je zatražio pomoć publike jer nije znao do kojeg muzeja vode stube u čijem se podnožju nalazi brončana skulptura čovjeka s podignutim šakama – Art Institut of Chicago, Gatty Center, Philadelphia Museum of Art ili Museum of Modern Art?  

Za Art Institute of Chicago bilo je 10 posto publike, za Getty Center 20, za Philadelphia Museum of Art 45, a za Museum of Modern Art 25 posto. Blaž je poslušao publiku i osvojio 2500 eura

Na idućem pitanju, za prelazak drugog praga, Blaž je otkrio da igra i prati nogomet te je bez problema odgovorio da u ligama Petice sudjeluje 96 prvoligaških momčadi. No na pitanju za 10.000 eura nije bio siguran u odgovor, ali nije tražio džokere. Pa je tako odgovorio netačno i napustio emisiju s 5000 eura. Blaž je rekao da Gali nisu zauzeli i opljačkali Rim, no tačan odgovor bio je Huni. U ponudi su još bili Vandali i Vizigoti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije