Tajne koje Vatikan stoljećima krije

Radiosarajevo.ba
Tajne koje Vatikan stoljećima krije
Foto: Arhiv / Papa Franjo
Iza visokih zidova Vatikana, kriju se brojne priče koje bi mogle uzdrmati svijet izađu li na vidjelo.

S puno slave dolazi i puno moći, a brojne teorije zavjere ističu snažan utjecaj na globalnu politiku, a neki odlaze toliko daleko tvrdeći da je teoriju "Novog svjetskog poretka" dizajnirao sam papa, piše Express.hr

Na stranu teorije zavjere, neke su mračne strane Crkve dokazane, no o njima se vrlo malo ili čak uopće ne govori, a otkrivaju da Vatikan nije baš "raj na Zemlji".

Vatikan ima jednu od najviših stopa kriminala na svijetu

Zanimljivi statistički podaci otkrivaju kako je svaka osoba u Vatikanu povezana s 1,5 zločina, po čemu se Vatikan nalazi u društvu zemalja s najvećom stopom kriminala. Ipak, treba naglasiti kako najveći broj zločina nisu nasilna djela, već džeparenje - ponajprije nad ogromnim brojem turista. Osim toga, bilježe se i posjedovanja droge kao i slučajevi prostitucije. Ono što je najviše problematično je činjenica kako u Vatikanu postoji samo jedan sudac, pravosuđe nije baš funkcionirajuće, a kazne su poprilično blage.

Najstrašnije ispovijesti dolaze od svećenika

Što se tiče grijeha, katolički kod nalaže da se odlazi lokalnom biskupu priznati grijehe na ispovijedi kako bi se primila pokora. Taj scenarij odnosi se na većinu situacija, osim ako je netko počinio neki od sljedećih grijeha - razvrgnuo ispovjednu tajnu, ispovjedio se vlastitom seksualnom partneru i sudjelovao u pobačaju ili ubojstvu. Ta tri grijeha odnose se isključivo na svećenike, a "oslobađanje" od njih ne može pružiti lokalni biskup. Za to je zadužen poseban sud, poznat kao Apostolska kaznionica, koja je osposobljena za takve, "specijalne" zadatke. Strašna je činjenica kako se taj sud redovito sastaje punih 830 godina, a njihov rad se drži dalje od javnosti, kao i kazne koje propisuju članovima svojih redova.

Žene nikad neće moći biti svećenice

Godine 1994. papa Ivan Pavao II. izdao je apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis u kojem je proglasio jednom za svagda da ”Katolička crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i ove se prosudbe definitivno moraju držati svi vjernici Crkve”.

Za razliku od pitanja ženidbe svećenika (koje je moguće promijeniti), žensko ređenje je nešto što se neće dogoditi. To nije tzv. ”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči djelovanje žena. Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Krist ustanovio muško svećenstvo.

Opsjednutosti je sve više

Procesi protjerivanja vraga i demonskih sila vrše se širom svijeta u katoličkim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Cijeli proces ima svoja pravila - od istrage dokaza opsjednutosti do samog postupka. U Vatikan se najčešće upućuju oni najteži slučajevi, a primjerice poznato je kako je papa Ivan Pavao II za vrijeme svog papinstva sam izvršio tri egzorcizma, a Crkva je u posljednjih deset godina povećala broj aktivnih svećenika egzorcista u svijetu.

Vatikan ima tajni arhiv koji bi mogao promijeniti svjetsku historiju 

Vatikanski tajni arhiv vjerojatno su jedno najtajanstvenijih mjesta na svijetu. Sami arhiv posljednji je dom nekima od najvažnijih dokumenata europske historije, a samo odabrani imaju pristup dokumentima. Dio arhiva nedostupan je čak i papi. Vatikanski arhiv pravi je labirint hodnika i polica s knjigama koji se proteže ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja. Milioni dokumenata o crkvenoj povijesti i crkvenim poslovima skriveni su ispod slojeva betona.

Strogo čuvane tajne Stoljećima je vrijedila tradicija strogog čuvanja svih spisa, a tek 1881. godine je samo jedan dio arhiva otvoren istraživačima. Međutim, čak i istraživači koji dobiju pristup, oko 1.000 znanstvenika svake godine, ne mogu slobodno razgledavati sve dokumente. Moraju tražiti tačno određeni dokument i čuvari arhiva im onda daju baš taj dokument i niti jedan drugi.

Umjetna oplodnja nije im prihvatljiva

Mnogi koji su katolici koji pate od neplodnosti koriste ovu metodu u nadi da će imati dijete, ne bivajući svjesni da ovaj postupak Katekizam Katoličke crkve naziva moralno neprihvatljivim (KKC 2377). U enciklici pape Ivana Pavla II., Donum Vitae, Crkva kaže

”…u skladu s tradicionalnom naučavanju o blagodatima braka i o dostojanstvu osoba, Crkva se i nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro, ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve poduzme da ne dođe do smrti ljudskog embrija”.

Mafija i Vatikan doista su imali dogovor

Ako ste gledali treći nastavak Kuma, možda se sjećate mutnog dogovora koji je Vatikan potpisao s mafijom koji je naposljetku rezultirao ubojstvom pape. Prema nekima, neka vrsta dogovora doista je postojala i poslužila je kao inspiracija za film.

Na dan 29. rujna 1978. papa Ivan Pavao I pronađen je mrtav u svom krevetu, tek 33 dana nakon što je postao papa. Njegova smrt ne samo da je šokirala, već je nametnula javnosti puno pitanja. Pričalo se kako iza ubistva zaista stoji mafija, a ne srčani udar kako je bila službena izjava Vatikana. Ono što potpiruje te sumnje je činjenica da nikad nije napravljena obdukcija, kao i to da je predsjednik banke Vatikana otac Paul Marcinkus dao otkaz na svoju poziciju nakon serije skandale u kojima je banka povezana s mafijom, piše Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije