Tajna uma Elona Muska i Stevea Jobsa: Znate li za pravilo "neugodne tišine"

Prevela i priredila: L. R.
Tajna uma Elona Muska i Stevea Jobsa: Znate li za pravilo "neugodne tišine"
Foto: Bloomberg / Musk i Jobs

Pravilo "neugodne tišine" vrhunski je trik za ispravno kritično razmišljanje - i ključ za razvoj emocionalne inteligencije.  Voljeli ih ili mrzili, Elon Musk i Steve Jobs poznati su kao dva najbriljantija uma koje je svijet biznisa ikada vidio.

Ipak, uprkos njihovoj sposobnosti obrade informacija, kritičkog razmišljanja i prepoznavanja ključnih uvida - što je pomoglo kompanijama Tesla i Apple da postanu vrijedni milijarde dolara - obojica su postala poznata po neočekivanoj navici:

Prigrlili su pravilo neugodne tišine.

Pravilo neugodne tišine je jednostavno: Kada se suočite s izazovnim pitanjem, umjesto da odmah odgovorite, zaustavite se na tren i istinski razmislite o tome kako želite da odgovorite. 

Ali, pripazite: nije ovo mala pauza. Može trajati 10, 15 sekundi, čak i dulje...a, većina nas nije navikla na ovo i, ako počnemo primjenjivati ovo pravilo, na početku će nam se činiti kao da radimo nešto jako, jako čudno. 

Garrett Reisman, inžinjer i bivši NASA-in astronaut koji sad radi za SpaceX, opisao je kako Musk koristi ovu tehniku: "Ako postavite Elonu ozbiljno pitanje, on će stati i ući će u nešto što podsjeća na trans - zurit će negdje i kao da možete vidjeti kako se kotači okreću. Kako fokusira cijeli svoj intelekt, koji je značajan, na ovo pitanje."

Možete to vidjeti na 20 minuti Muskovog intervjua na ovom LINKU.

Slično se vidi i u intervjuu koji je Jobs dao prije više od 20 godina. Bilo je to 1997. godina i Jobs se tek vratio u Apple. Učestvovao je u panelu, kada je jedan od učesnika rekao sljedeće: "Ne znaš šta pričaš, šta si ti zapravo radio proteklih sedam godina?"

Jobsov odgovor?
Uzme gutljaj vode ... i sjedi.
I razmišlja.
Deset sekundi.
Potom se kratko našali, a onda opet zaćuti. 
Ovog puta, osam sekundi. 
Uslijedit će nešto što se izučava kao majstorski primjer kako odgovoriti na uvredu.

Kao što ovi primjeri ilustriraju, pravilo neugodne tišine odličan je alat kritičkog razmišljanja. To vam može pomoći da date dublje, analitičnije, promišljenije odgovore. To vam može pomoći da se učinkovitije riješite problema, u njegovom korijenu.

Ali, ovo pravilo nudi još jednu veliku prednost i to ima puno veze s načinom na koji naš mozak obrađuje emocije. Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja emocijama - a pravilo neugodne tišine odličan je način da se to unaprijedi.

Kada je u pitanju smirena i racionalna misao, obično uključujemo dio svog mozga poznat kao prefrontalni korteks. Ali, kad se osjetimo napadnuti ili pod pritiskom, angažiramo drugi dio našeg mozga poznat kao amigdala, koji ima tendenciju da nas preuzme kroz neku vrstu "emocionalne otmice".

To nije uvijek loše, jer naše emocije mogu nam pomoći da izađemo iz teških situacija. 
No, do problema dolazi kada te emocije nismo provjerili u dubini sebe pa onda kažemo ili radimo stvari za kojima kasnije žalimo.

Dakle, sljedeći put kada vam netko postavi izazovno pitanje, uzmite vremena i razmislite prije nego što date odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije