Tajna Titovog groba: Zašto na njemu nema petokrake?

Radiosarajevo.ba
Tajna Titovog groba: Zašto na njemu nema petokrake?
Foto: Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu / Josip Broz Tito

Desetljećima nakon sahrane Josipa Broza Tita i dalje se raspredaju brojne teorije o njegovom životu i smrti.

Jedna od tih, nerazriješenih misterija je i zašto mu na grobnici nema petokrake, simbola pod kojim je ratovao i vladao godinama.

Najvjerovatnije pojašnjenje leži u činjenici da je projektant mauzoleja, inžinjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj.

Tamo je vidio kako čak i velikom Williamu Shakespeareu pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. Pa je tako i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz prije nekoliko godina: "Zato što je greškom prilikom sahrane kada je pravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dijela kao kutija presječena na pola. A poslije nije mogla doći petokraka jer bi došla na sredinu i točno bi bila ukrivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to."

Treća, znatno zabavnija i manje vjerovatna teza, tvrdi da je Tito bio potajni vjernik.

U svojoj knjizi "Čudesni život Josipa Broza Tita" slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika!

"Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru", piše Petan, "u februaru 1980. poželio je porazgovoriti s duhovnikom! Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku, tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila prilaz diktatoru. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom. Uskoro, u martu, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u SR Njemačku, gdje je 28. marta poginuo u nejasnim okolnostima, pod kamionom kod Düsseldorfa. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela trajno zataškati", zaključio je Petan, piše Express.

Da je Tito bio pritajeni vjernik i kršćanski mistik, prisjećaju se i naknadno neki svjedoci. Jedan od njih bio je i sam Đilas.

Možda upravo u tome i leži odgovor na pitanje zašto na njegovom grobu nema petokrake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije