Tajanstveni heroj koji je spasio stotine života od samoubistva skokom sa litice

Radiosarajevo.ba
Tajanstveni heroj koji je spasio stotine života od samoubistva skokom sa litice
Foto: Redzaustralia / Ilustracija

U istočnom predgrađu Sydneya, nedaleko od poluotoka Southend koji Watsonsov zaljev dijeli od Tasmanskog mora, nalaze se prekrasne stijene koje su Australci nazvali Provalija jer se strmo i zlokobno spuštaju u okean. Zbog predivnog pogleda koji se s njih spušta na luku, stijene visoke stotinjak metara privlače turiste, ali nažalost i samoubice, piše 100posto.

Od 1836. otkako se bilježi pa sve do danas procjenjuje se da na liticama godišnje strada oko 50 samoubica. Od skoka u sigurnu smrt samoubice dijeli samo niska ograda pa ova lokacija spada među najpopularnije samoubilačke destinacije svijeta.

Dobri duh provalije

U kućici odmah preko puta Provalije gotovo pedeset godina stanovao je Don Ritchie. U prekrasan novi dom s pogledom na more sa ženom i tri kćeri doselio je nakon penzionisanja 1964. U Drugom svjetskom ratu služio je u australskoj mornarici, a nakon rata obogatio se radom u osiguravajućoj kući. U penziji se pak počeo baviti nešto drugačijom vrstom životnog osiguranja.

Ovaj hrabri i požrtvovni Australac počeo je, naime, spašavati živote brojnih samoubica koji su namjeravali skončati skokom niz strme litice Provalije. Procjenjuje se da ih je za života spasio između 160 i 500. Tačna brojka nije nam poznata jer se skromni Australac za života nije volio hvaliti svojim postignućima.

 

„Nisam mogao samo sjediti i promatrati ih kroz prozor kako umiru. Morao sam im pomoći. Stvar je jednostavna”, kazao je u jednom intervjuu koji je pred kraj života dao Associated Pressu.

Vijest o njegovoj smrti 13. maja 2012. rasplakala je čitavu Australiju. Don Ritchie umro je od raka u 84. godini života. Njegov topli osmijeh i prijazna riječ više ne spašavaju samoubice, no australske su vlasti na Provaliju postavili višu ogradu i brojne kamere kako bi uočili samoubice na vrijeme.

Topla riječ i šolja čaja

Njegov pristup spašavanju samoubica i danas se u mnogim psihijatrijskim priručnicima navodi kao pozitivan primjer. Iako je katkad, u vrijeme dok ga je snaga još služila, morao upotrijebiti silu kako bi ih fizički zaustavio od skoka, njegov način je bio jednostavan.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije