Sydney više nije najmnogoljudniji grad u Australiji: Ovo je razlog

0
Radiosarajevo.ba
Sydney više nije najmnogoljudniji grad u Australiji: Ovo je razlog
Foto: Instagram / Sydney / Ilustracija

Melbourne je, zbog uvedenih promjena na granicama grada, prestigao Sydney po broju stanovnika prvi put od zlatne groznice u 19. stoljeću. Naime, zbog sve većeg broja stanovnika granica Melbournea je proširena na područje Meltona.

Prema najnovijim državnim podacima iz juna 2021., Melbourne sada ima 4.875.400 stanovnika, odnosno 18.700 više od Sydneyja.

Australski zavod za statistiku (ABS) definira gradsko urbano područje tako da uključuje sva povezana predgrađa s više od 10.000 ljudi.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Do definicije popisa 2021. značajno područje Sydneyja imalo je veći broj stanovnika od Melbournea. Međutim, spajanjem Meltona s Melbourneom u najnovijoj klasifikaciji, Melbourne ima više ljudi od Sydneyja, i to od 2018.", rekao je Andrew Howe iz ABS-a za Sydney Morning Herald, a prenosi BBC.

No građani Sydneyja bi mogli ukazati na to da je taj grad, ako se gleda šira regija, još uvijek veći od Melbournea.

Prema ABS-u, veće regije grada predstavljaju njegovo "funkcionalno područje", u koje se broje oni građani koji rade, provode slobodno vrijeme ili odlaze u kupovinu unutar grada, ali žive u malim gradovima i ruralnim područjima koja ga okružuju.

Oteli je i zakopali: Priča o ženi koja je preživjela tri dana zarobljena u grobu

Oteli je i zakopali: Priča o ženi koja je preživjela tri dana zarobljena u grobu

Vlasti, međutim, predviđaju da će šire područje Melbournea prerasti šire područje Sydneyja 2031. ili 2032. godine, piše Index.hr.

Ovo nije prvi put da Melbourne drži titulu najvećeg grada Australije. Tokom zlatne groznice u kasnom 19. stoljeću, zbog koje su mnogi pohrlili u Victoriju, u Melbourneu je značajno porastao broj stanovnika te je bio veći od Sydneyja do 1905. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije