Svećenik objasnio zašto se ove godine na Badnjak ne preporučuje post

0
Radiosarajevo.ba
Svećenik objasnio zašto se ove godine na Badnjak ne preporučuje post
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Badnjak u Sarajevu

U duhu predbožićnog vremena, razgovori o nadolazećim praznicima među ljudima postaju sve učestaliji. Ove godine mnoge Katolike kopka jako neobična dilema - postiti ili ne postiti na Badnjak.

Dan prije Božića, 24. decembar, pada u nedjelju, što je ujedno četvrta nedjelja došašća. Prema crkvenom nauku, nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tokom blagdana, osim onih u korizmi (40 dana prije Uskrsa).

Tako se kod mnogih stvorila dilema trebaju li postiti ili ne. Odgovore je potražio tportal kod fra Ivana M. Lotara, župnika i rektora bazilike sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

"Ove godine nam na dan 24. decembra dolazi do 'kolizije' dvaju svetih dana: četvrte nedjelje došašća i Badnjaka. Jednostavnim riječima: toga dana svaki vjernik treba pohađati svetu misu četvrte nedjelje došašća (u većini crkava to će biti jutarnje i prijepodnevne svete mise), a sveta misa ponoćka je 'fakultativna' dakle daje se na izbor", poručio je župnik.

Post i nemrs na Badnjak ove godine nisu obavezni.

Božićna poruka fra Željka Nikolića: 'Čovjeku, svijetu i Bogu potreban je mir'

Božićna poruka fra Željka Nikolića: 'Čovjeku, svijetu i Bogu potreban je mir'

"Post se ne preporučuje jer ga 'kači' nedjelja, a nemrs se ne zabranjuje. Tokom došašća imali smo i više nego dovoljno prilike za mala odricanja koja nisu svrha samima sebi. Smisao kršćanskog odricanja je rast u zahvalnosti i otvaranje vlastitih dobara drugima, onima koji su u životu manje sretni. Pa tako i posta i nemrsa. Da ne govorimo o blagodatima posta za tjelesno i opće zdravstveno stanje", kaže fra Ivan M. Lotar.

U godini je post obvezan u Čistu srijedu i Veliki petak.

"Nemrs u korizmene petke je obavezan, a ostale petke se preporučuje po drevnoj kršćanskoj tradiciji. Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života; zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine. Neka se pastiri duša i roditelji ipak brinu da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore. Post i nemrs ne obvezuju one kojima bi to na bilo koji način ugrozilo zdravlje", objasnio je fra Ivan M. Lotar.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije