Svaki osmi tinejdžer u Evropi se kocka na internetu

Radiosarajevo.ba
Svaki osmi tinejdžer u Evropi se kocka na internetu
Svaki osmi tinejdžer se često kocka online, a svaki peti redovno igra igrice na internetu, rezultati su najnovijeg istraživanja koje pokazuje da se smanjio procenat mladih koji puše i piju.

U istraživanju, čiji su rezultati danas objavljeni, učestvovalo je 96.000 đaka uzrasta 15 i 16 godina iz 35 zemalja, piše Guardian.

Umjesto cigareta i alkohola, danas nove razloge za zabrinutost predstavljaju provođenje previše vremena na internetu i nove psihoaktivne droge.

Istraživanje Evropskog školskog istraživačkog projekta o alkoholu i narkoticima (Espad) pokazalo je da internet nije postao samo sastavni dio svakodnevnog života današnjih generacija tinejdžera nego i da njegovo korištenje izaziva zavisnost.

Tinejdžeri koriste internet u proseku 5,8 dana sedmično, a djevojčice (83 posto) provode više vremena na društvenim mrežama od dječaka (73 posto), dok tinejdžeri (39 posto) više igraju online igrice od svojih drugarica (sedam posto).

Rezultati istraživanja pokazuju da se 23 posto dječaka kockalo online u prethodnoj godini, dok je samo pet posto djevojčica pokušalo da tako zaradi novac, mada je maloljetnicima u mnogim zemljama zabranjeno kockanje.

Među učesnicima ankete svaki osmi dječak se kockao često, odnosno dva do četiri puta mjesečno ili češće u prethodnih 12 mjeseci. Najveći broj slučajeva čestog tinejdžerskog kockanja zabiljžen je u Hrvatskoj, Kipru, Finskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Kada su u pitanju online igrice, 23 posto tinejdžera igra redovno, odnosno igralo je najmanje četiri puta u prethodnoj sedmici. Danska, Švedska, Estonija, Norveška i Finska su zemlje gdje dječaci najviše igraju online igrice.

Istraživanje Espada pokazuje i da je 18 posto tinejdžera bar jednom u životu probalo drogu, u najvećem broju slučajeva marihuanu.

Nove psihoaktivne supstance se danas koriste češće nego amfetamini, ekstazi, kokain ili LSD, a probalo ih je četiri posto evropskih tinejdžera. Najviši nivoi korištenja novih psihoaktivnih supstanci zabilježeni su u Poljskoj, Estoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Irskoj.

Istraživanjem su utvrđeni pozitivniji trendovi kada su u pitanju pušenje i alkohol. Većina, 54 posto tinejdžera kazalo je da nikada nije pušilo, a 21 posto da su pušači. 

Konzumiranje alkohola se smanjilo sa 56 posto 2005. godine na 46 posto prošle godine.

Istraživači upozoravaju da je sve više dokaza da pretjerana upotreba interneta, igranje igrica i kockanje imaju isti potencijal da postanu predmet zavisnosti kao psihoaktivne suptance i da je neophodno uložiti napore da se to spriječi u djetinjstvu i adolescenciji.

Bosna i Hercegovina nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije