Svaka čast, susjedi: Sobu s CT uređajem odlučili "lansirati u svemir"

Radiosarajevo.ba
Svaka čast, susjedi: Sobu s CT uređajem odlučili "lansirati u svemir"
Screenshot / Klaićeva bolnica u Hrvatskoj

Kako bi mališanima olakšali neugodno iskustvo koje donose pregledi magnetnom rezonancom, Klaićeva bolnica u Hrvatskoj je ranije ove godine prostoriju s MR-om oslikala u simpatične motive podmorja, a zbog dobre reakcije djece bolnica se odlučila na novi kreativni projekt - CT u svemiru.

Osim što su ovim potezom ljekarima olakšani pregledi, kod djece je primijećeno smanjenje tjeskobe i straha od pregleda, a kod nekih i smanjeno korištenje opće anestezije jer djeca opušteno i svjesno ulaze u uređaj.

Iza ove kreativne ideje stoje Eva Mladiček i dizajnerica Marina Cumbo iz agencije Izona.

"Saradnja s bolnicom i rad na projektu jedan je od onih projekata koji ispunjavaju srce jer sve što radimo za bolnicu radimo volonterski, s ciljem kako bi mališanima boravak u bolnici bio što ugodniji. Super je saznanje da baš svako od nas može pomoći na neki način, bez obzira na obrazovanje ili struku. Mi pomažemo maštom", rekla je Mladiček.

 Klaićeva bolnica u Hrvatskoj  - undefinedScreenshot:  Klaićeva bolnica u Hrvatskoj

Shvativši da je ideja s podmornicom bila pun pogodak, dosjetili su se da bi sada na isti način mogli obojiti i sobu s CT uređajem kojega su odlučili "lansirati u svemir".

"MRI podmornica je bio prvi projekt takve vrste na kojem smo puno naučili. Tehnička izvedba nije jednostavna i postoji puno sitnica i malih dijelova koje sve treba pripremiti da čine skladnu cjelinu. Ipak, motivacije u ovakvim projektima nikada ne fali tako da to ne predstavlja neki problem. Svemirska letjelica, kao naš drugi projekt, nešto je kompliciranija jer smo, uz sam uređaj, oslikali i cijelu prostoriju u kojoj se nalazi. Pazili smo da sve bude veselo, razigrano i simpatično kako bi razvedrilo djecu u njihovim teškim trenucima“, rekla je dizajnerica Cumbo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije