Suša u Španiji otkrila drevne građevine

0
AA
Suša u Španiji otkrila drevne građevine
FOTO: AA / Nevjerovatni prizori

U Španiji, koja je jedna od zemalja pogođenih dugotrajnom sušom u Evropi, smanjenje nivoa vode na branama i barama otkrilo je odavno potopljene arheološke relikvije.

Nakon povlačenja vode, pojavilo se naselje Aceredo ispod rijeke Lime na području Galicije na sjeverozapadu zemlje.

U Galiciji, na granici sa Portugalijom, "selo duhova" pojavilo se ranije tokom godine, kada je suša dramatično ispraznila jedno vještačko jezero.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

EU i marihuana – i ovako i onako: Koje države su tolerantne, a u kojima je kanabis zabranjen?

EU i marihuana – i ovako i onako: Koje države su tolerantne, a u kojima je kanabis zabranjen?

Otkriven je i antički vojni kamp iz rimskog perioda kao i manastir na području Sant Roma de Saua u regiji Katalonija.

Posljednjih 50 godina samo se iz vode mogao vidjeti jedan dio crkvenog tornja manastira. Međutim, sada se može vidjeti i groblje pored njega što je iznenadilo mještane ali i turiste koji dolaze na to područje.

Turista Meritxell Roca rekao je da svake godine tim područjem prolazi na motociklu.

"To je drugi put u 50 godina da sam svjedočio ovako nečemu. Nešto slično sam vidio kao dijete. Obično se vidi samo vrh crkve, sada se vidi cijela i groblje", rekao je Roca.

Joseph Casals je rekao da je svjestan problema suše, ali smatra da su drevne strukture koje su se pojavile kako se voda povukla "prilično zanimljive i impresivne".

"Dolazak turista nije nešto što treba slaviti i nije ovo situacija koju treba pretvarati u priliku jer se radi o prirodnoj katastrofi koja je ozbiljno pogodila naš region", kazala je Joan Riera, gradonačelnica Vilanova de Saua.

Prema podacima Ministarstva za ekološku tranziciju, od kraja augusta 38,5 posto površine zemlje počelo je da se suočava sa dugotrajnim problemom suše.

Voda pohranjena u branama i ribnjacima, koji su veoma važni za poljoprivredu i stočarstvo u Španiji, iznosi 30 posto, što je najniži nivo zabilježen od 1995. godine.

Španski generalni direktorat za meteorologiju (AEMET) je upozorio da će jesen biti vruća i suha i iznad sezonskih prosjeka.

Portparol AEMET-a Ruben Del Campo izjavio je da je Španija imala najtoplije ljeto u posljednjoj 61 godini i napomenuo da će temperature na jesen biti iznad sezonskih normala i da se očekuje manje padavina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije