Studija otkriva: Kanabis je usko povezan sa mentalnim zdravljem tinejdžera

0
Radiosarajevo.ba
Studija otkriva: Kanabis je usko povezan sa mentalnim zdravljem tinejdžera
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Jača marihuana koja je ljudima dostupna danas znači da među tinejdžerima koji je puše postoji 11 puta veća vjerovatnost da se kod njih razviju problemi povezani s mentalnim zdravljem u odnosu na one koji je ne koriste, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Psychological Medicine.

"Povezanost između kanabisa i psihotičnih poremećaja mogla bi biti i jača nego što pokazuju prethodna istraživanja, koja su se uglavnom temeljila na starijim podacima kada je kanabis bio manje učinkovit nego danas", rekli su istraživači, upozorivši da su tinejdžeri posebno osjetljivi na djelovanje kanabisa.

Naučnici su pregledali ranije medicinske podatke sa Sveučilišta u Torontu, Centra za zavisnosti i mentalno zdravlje i ICES-a, ranije poznatog kao Institut za kliničku evaluacijsku nauku.

Anel Ahmedhodžić napušta Sheffield United? Potpisuje za jednog od ovih velikana

Anel Ahmedhodžić napušta Sheffield United? Potpisuje za jednog od ovih velikana

Riječ je o podacima o 11.000 tinejdžera iz Ontarija, pri čemu su u obzir uzeti i podaci o njihovim hospitalizacijama, pozivima upućenim hitnim službama i informacije o ambulantnim posjetama liječnika mladim pacijentima.

Kažu da je njihovo istraživanje prvo koje ukazuje na "povezanost korištenja kanabisa u tinejdžerskoj dobi i naknadnih dijagnoza psihotičnih poremećaja".

"Otkrili smo vrlo snažnu povezanost između korištenja kanabisa i rizika od razvoja psihotičnih poremećaja u adolescenciji. Iznenadili smo se jer nismo otkrili dokaze o takvoj povezanosti među ljudima u mlađoj odrasloj dobi", rekao je jedan od sudionika istraživanja André McDonald.

Naučnici pretpostavljaju da mozak tinejdžera u razvoju u današnje doba puno lošije reagira na kanabis koji su znatno jači u usporedbi s onima otprije nekoliko decenija.

"Prosječna jačina tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente kanabisa porasla je s otprilike 1 posto u 1980. na 20 posto u 2018. godine", rekli su istraživači, piše Novi List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije