Studenti prevarili loto sistem? Osvojili preko 6 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Studenti prevarili loto sistem? Osvojili preko 6 miliona dolara
Foto: Unsplash / Ilustracija

Dok većina ljudi sanja o osvajanju miliona na lutriji, skupina od četiri studenta s Princetona pronašla je način kako sreću izbaciti iz jednadžbe. 

Manuel Montori IV, Matthew Gibbons, Hannah Davinroy i Zoë Buonaiuto, četiri su sretna dobitnika koji su uspjeli osvojiti preko 6 miliona dolara (oko 10.75 miliona KM) kroz 66 dobitnih listića, kupujući ih na raznim lokacijama diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Njihov najveći dobitak, listić vrijedan 5 miliona dolara (8.96 miliona KM), pronašao je Montori u saveznoj državi Missouri. Iako se postavlja pitanje jesu li njihove aktivnosti bile u skladu sa zakonom, ništa ne ukazuje na to da su djelovali nezakonito; svi listići kupljeni su legitimno u trgovinama i benzinskim pumpama koje su posjećivali.

Pariz 2024 | Slovenci u dramatičnoj završnici ostali bez olimpijske medalje, Špancima pripala bronza

Pariz 2024 | Slovenci u dramatičnoj završnici ostali bez olimpijske medalje, Špancima pripala bronza

Skupina je kupovala hiljade listića, trošeći hiljade dolara pri svakoj posjeti, čime su ponekad i ispraznili zalihe u trgovinama. Njihov uspjeh neki su pripisali nevjerovatnoj sreći, dok drugi sugeriraju da su možda pronašli način kako 'nadmudriti sistem'.

'Ili su srećkovići ili su pobijedili sistem'

Profesor statistike sa Univerziteta California, Philip Stark, izjavio je za Good Morning America: "Ili su nevjerovatno sretni, ili su pronašli način da pobijede sistem." Prema nekim teorijama, skupina je možda analizirala javno dostupne podatke o prošlim rezultatima lutrijskih izvlačenja kako bi povećali svoje šanse za dobitak. Posebno je zanimljivo svjedočanstvo jedne trgovkinje iz Bloomingtona u Indiani, koja je za The Indianapolis Star izjavila da su joj Davinroy i Buonaiuto spomenuli kako rade na istraživanju, nakon što su kupili sve dostupne listiće u njezinoj trgovini, piše Klik.hr.

Menadžerica te trgovine, Darian, dodala je kako su je članovi skupine zamolili da ih obavijesti kada stigne nova pošiljka listića, a djevojke su se svaki put vraćale i ponovno kupovale cijelu zalihu. Darian procjenjuje da su u njenoj trgovini potrošile preko 48.000 dolara (86.01 hiljada KM). Slične priče dolazile su i iz drugih država koje su bile mete ove skupine, osobito iz Missourija, gdje su Davinroy i Buonaiuto također aktivno kupovale lutrijske listiće.

Njihove taktike otvorile su raspravu o tome koliko se strateški može pristupiti osvajanju velikih dobitaka na lutriji. Neki su teoritizirali da su ciljali listiće koji su uskoro trebali biti povučeni iz prodaje, a još nisu imali izvučeni glavni dobitak, te su ih zbog toga tražili. Unatoč njihovom uspjehu, stručnjaci upozoravaju da kupnja stotina lutrijskih listića ne garantira dobitak i da može rezultirati velikim gubitcima. Četvoro diplomaca ostalo je suzdržano oko svojih podviga, no Zoë Buonaiuto izjavila je jednom novinaru: "Nazovite me za godinu dana. Bit će mi drago razgovarati s vama tada... Uzbudljivo je."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije