Stručnjaci upozoravaju: Širi se novi, vrlo opasni trend mršavljenja

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Širi se novi, vrlo opasni trend mršavljenja
Foto: TikTok / Opasni trend mršavljenja

Društvenim mrežama se širi novi, i kako stručnjaci kažu vrlo nezdravi, trend mršavljenja.

Na TikToku je prava poplava videa u kojima se ljudima pojašnjava kako se nasilnom i prekomjerenom hidracijom može doći do mršavljenja, piše Klik.hr.

Ali, posljedice mogu biti vrlo opasne po zdravlje kože, zuba i crijeva.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Fora je u tome što se u videima objašnjava da se u vodu mora dodavati slatki prah ili sirup kako bi im izazvao dodatnu žeđ i kako bi posljedično unijeli još tekućine u sebe. Promoviše se kao dobar potez za skidanje kila, čišćenje masne kože i gubitak težine, ali stručnjaci se s tim ne slažu.

Vrlo je opasno

Nutricionist dr. Duane Mellor pojasnio je šta vam se može dogoditi. "Voda je najbolje piće u smislu zdravlja naših zuba i generalno organizma, ali dodavanje šećera i sirupa, posebno velikim napicima, ne samo da znači više kalorija, već povećava i rizik od oštećenja i karijesa", rekao je Mellor.

@takingmylifebackat42

I LOVE YALL🫶🏼🫶🏼 SALTED CARAMEL APPLE WATER #water #drinkwater #WATERTOK #flavoredwater #wateroftheday #healthyrecipes #weightloss #ootd #gastricsleeve #motivation #positivevibes

♬ Paradise - TELL YOUR STORY music by Ikson™

"Ako dodate puno kiseline, uobičajene u bezalkoholnim pićima kao to može narušiti čvrstu caklinu koja oblaže naše zube. Također, kada pijete veliku količinu pića, to može utjecati na naš apetit, što znači da jedemo manje zdrave hrane u vrijeme obroka i propuštamo ključne nutrijente poput proteina, vitamina i minerala", poručio je doktor.

"Ovaj TikTok trend može izgledati kao bezazlena zabava, ali konzumiranje ovih pića može imati značajne posljedice", rekao je dr. John Hewit, dok su ostali upozorili i na probleme s crijevima i još mnoge zdravstvene probleme.

Objave imaju i svoj hashtag, a pregledane su više od 700 miliona puta.

@grandpasyummytoes

POV: You’re on WaterTok #watertok #water #drinktok #drinkwater #watertokdrama #h2o

♬ original sound - Lint Licker

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije