Stručnjaci otkrili: Da Vinci u 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili: Da Vinci u 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno
Monalisa.org / Mona Lisa

Slika 'Mona Lisa' koju je na početku 16. vijeka naslikao talijanski umjetnik Leonardo Da Vinci smatra se najvrijednijim djelom u historiji. 

Ona je 1962. godine procijenjena na 100 miliona dolara, što je u današnjem novcu oko milijardu dolara (1,86 milijardi KM). 

Oduvijek je stručnjake zanimalo ovo djelo, a nova istraga, pomoći X-zraka, pronašla je nešto nevjerovatno, to jeste dokaz da je Da Vinci u svoju poznatu 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno. 

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Naime, istraživači su pronašli rijedak spoj nazvan plumbonakrit u prvom sloju boje koju je Leonardo koristio. Otkriće je potvrdilo da je Leonardo vjerovatno koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje dok je radio na portretu. Taj prah, koji ima narančastu boju, osušio bi se u lanenom ili orahovom ulju, stvarajući gušću pastu koja se brže suši.

Sve je pronađeno iz mrlje, uzete s gornjeg desnog dijela ovog umjetničkog djela. Naučnici su analizirali atomsku strukturu uzorka pomoću X-zraka u sinkrotronu, velikoj mašini koja ubrzava čestice gotovo do brzine svjetlosti. To im je omogućilo da razotkriju hemijski sastav mrlje i identificiraju plumbonakrit, piše portal Klik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije