New York/ Mona Lisa sa Downovim sindromom šalje jaku poruku

26. 10. 2021. u 10:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otvorena je izložba na kojoj su predstavljena preinačena poznata umjetnička djela kojima se željelo ukazati na prava osoba s invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba, čiji je organizator Fondacija za obrazovanje i solidarnost s osobama s invaliditetom u Istanbulu (IZEV) otvorena je u Centru Turkevi.

Djela poznatih slikara, među kojima su Leonardo da Vinci, Vermeer i Rembrandt, reintepretirana su s licima osoba s Downovim sindromom.

Izložba organizirana pod motom ”I mi možemo biti fokus umjetničkog djela“ sastoji se od 12 djela. Riječ je o prilagođenim poznatim djelima ”Mona Lisa“, ”Djevojka s bisernom naušnicom“, ”Mladić s korpom voća“ i druge.

Generalna sekretarka IZEV-a Merve Kilic za AA je kazala kako izložba ima za cilj javnosti skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom.

Prema njenim riječima izložba je prvi put predstavljena u New Yorku.

“Dok smo pripremali izložbu, koristili smo svjetski poznata djela, jer smo tako željeli prenijeti poruku bez da su potrebne riječi, bez obzira gdje s nalazili“, pojasnila je Kilic.

Nakon SAD-a, izložba će biti predstavljena i u Evropi.

Kilic smatra kako ovaj projekt može biti primjer za projekte u budućnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA