Strah od paukova ljudima je urođen

Radiosarajevo.ba
Strah od paukova ljudima je urođen
Foto: Pixabay / Ilustracija
Dugo se raspravlja o tome je li arahnofobija ljudima urođena ili se radi o stečenom, kulturološkom strahu.

Kako bi odgovorili na to pitanje naučnici su posegnuli za najnevinijim i najneutralnijim sudionicima ispitivanja - ljudskim bebama.

Stručnjaci s instituta Max Planck posjeli su šestomjesečnu dječicu čvrsto u majčino krilo i krenuli im pokazivati slike pauka, zmija, riba i cvjetova. Slike su bile iste veličine i boje. Pritom su im posebnim infracrvenim uređajem mjerili širinu zjenica.

"Kada smo im pokazali slike paukova i zmija djeca su reagirala znatnim širenjem zjenica", rekla je neurologinja Stefanie Hoehl s Intituta Max Planck i Bečkog univerziteta, javlja Hina. "Pri stalnom svjetlu širenje zjenica je važan znak aktivacije noradrenalinskog sustava u mozgu, koji je odgovoran za stresne reakcije", objasnila je.

Pošto su djeca bila toliko mala da nisu mogla naučiti od starijih da se paukova i zmija treba plašiti, zaključak je da se radi o urođenom strahu.

"Smatramo da je strah od paukova i zmija izvorno evolucijski", kazala je Hoehl.

Drugim riječima, iako u zaštićenom, modernom svijetu rijetko dolazimo u kontakt s opasnim paucima i zmijama, naši davno zaboravljeni preci nisu bili te sreće, pa su strah i gađenje koje neki među nama osjećaju kad nabasaju na ta stvorenja zapravo nasljeđe nagona za preživljavanjem koji se razvio u davnim vremenima.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije