Najezda otrovnih pauka na Europu: Dolaze iz Azije i ogromni su

Radiosarajevo.ba
Najezda otrovnih pauka na Europu: Dolaze iz Azije i ogromni su
Naime, s dolaskom hladnijeg vremena pauci traže svoja skloništa u europskim domovima, a njihov broj će ubrzano rasti zbog jačanja svjetske trgovine, navodi se u studiji Univerziteta u Bernu.

Istraživači s instituta za zoologiju ističu da nova vrsta pauka u Europu stiže svake dvije godine, a ta dinamika bi se mogla promijeniti, tako da bi mogli dolaziti svake godine.

U studiji se navodi da su "uvezene vrste", prije svega one koje potječu iz Azije, često veće od autohtonih.

Evolucija klime u Europi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta”, upozorio je profesor zoologije Wolfgang Nentwig.

pauk-ilustracija-pixabay.jpg - undefined

Foto: Pixabay.com

On je dodao da je s jedne strane dobro imati pauke jer hvataju razne insekte, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji, ali ipak ih nije prijatno posmatrati dok osvavaju ćoškove po domovima.

Javlja se i strah od pauka ili arahnofobija, koja je jedna od najučestalijih ljudskih fobija, a istraživanja pokazuju da se oko 15 posto ljudi užasava te životinje.

S druge strane, oni se nas ne boje, a poput većine hladnokrvnih životinja, privlače ih topli ljudski domovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije