Jesen stiže, dunjo moja / Stiglo nam je Miholjsko ljeto - znate li šta to znači?

18. 10. 2021. u 09:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Bosni i Hercegovini se ovih dana očekuje znatno toplije vrijeme - sa temperaturama do 21 stepena. Nakon što počne jesen i na kalendaru, dolazi period Miholjskog ljeta, poznatog i kao Bablje ljeto.

Zavisno od toga gdje živite, ovaj period traje od kraja septembra do sredine novembra, dok na Balkanu obično traje do sredine ili kraja oktobra.

Bablje ljeto je u narodu poznato i kao "Miholjsko ljeto", prema blagdanu sv. Mihovila - 29. septembra.

Zašto baš ovaj naziv? Jedna od teorija kaže da potiče od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. 

U slavenskom jeziku, ova naziv se često veže za "bapske vlasi" - a prema starim vjerovanjima, to je razdoblje kada su se novačile vještice - a paučina je njihova kosa.

Neke teorije kažu da je ova paučina i predive vilenjaka, patuljaka ili djevice Marije,

Ako se leteća paučina uplela se u kosu djevojke, prema starim vjerovanjima, uskoro će biti vjenčanje.

Zatim, jedna od definicija prevodi ovo kao "vrijeme kada starice na suncu mogu zagrijati svoje kosti".

U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao "bablje ljeto", ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su "Miholjsko ljeto" i "Martinjsko ljeto" (prema sv. Martinu, 11. studenoga), te "Cigansko (sirotinjsko) ljeto" (u Bugarskoj) ili "kasno ljeto" (u Nizozemskoj, nl: nazomer). U Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv "Indijansko ljeto".

A kada je riječ o vremenskoj prognozi narednih dana, evo kakvo nas vrijeme očekuje:

Utorak: Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno. Prije podne u Bosni sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 21 stepna.

Srijeda: Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepena.

Četvrtak: Pretežno oblačno u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne umjereno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepna, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA