Stiglo nam je Miholjsko ljeto - znate li šta to znači?

0
Radiosarajevo.ba
Stiglo nam je Miholjsko ljeto - znate li šta to znači?
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Miholjsko ljeto u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini se ovih dana očekuje znatno toplije vrijeme - sa temperaturama do 21 stepena. Nakon što počne jesen i na kalendaru, dolazi period Miholjskog ljeta, poznatog i kao Bablje ljeto.

Zavisno od toga gdje živite, ovaj period traje od kraja septembra do sredine novembra, dok na Balkanu obično traje do sredine ili kraja oktobra.

Bablje ljeto je u narodu poznato i kao "Miholjsko ljeto", prema blagdanu sv. Mihovila - 29. septembra.

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Zašto baš ovaj naziv? Jedna od teorija kaže da potiče od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. 

U slavenskom jeziku, ova naziv se često veže za "bapske vlasi" - a prema starim vjerovanjima, to je razdoblje kada su se novačile vještice - a paučina je njihova kosa.

Neke teorije kažu da je ova paučina i predive vilenjaka, patuljaka ili djevice Marije,

Ako se leteća paučina uplela se u kosu djevojke, prema starim vjerovanjima, uskoro će biti vjenčanje.

Zatim, jedna od definicija prevodi ovo kao "vrijeme kada starice na suncu mogu zagrijati svoje kosti".

U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao "bablje ljeto", ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su "Miholjsko ljeto" i "Martinjsko ljeto" (prema sv. Martinu, 11. studenoga), te "Cigansko (sirotinjsko) ljeto" (u Bugarskoj) ili "kasno ljeto" (u Nizozemskoj, nl: nazomer). U Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv "Indijansko ljeto".

A kada je riječ o vremenskoj prognozi narednih dana, evo kakvo nas vrijeme očekuje:

Utorak: Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno. Prije podne u Bosni sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 21 stepna.

Srijeda: Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepena.

Četvrtak: Pretežno oblačno u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne umjereno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepna, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije