Starbucks otvara vrata: Od sada njihove poslovnice mogu koristiti svi i bez kupovine

Radiosarajevo.ba
Starbucks otvara vrata: Od sada njihove poslovnice mogu koristiti svi i bez kupovine
Foto: Profimedia / Ilustracija
Svi znamo za natpise poput ''Korištenje toaleta isključivo za goste lokala'' i svi smo sigurno, barem jednom, bili u situaciji da nam je takav natpis išao na živce.

No, ako ste afroameričkog porijekla u SAD-u i poželjeli ste sjesti u Starbucks, a ne naručiti išta, mogli ste, sve do prije nekoliko sedmica, završiti na nekoliko sati iza rešetaka. Naime, u Philadelphiji su 12. aprila uhapšena dvojica muškaraca koji su sjeli u Starbucks i čekali trećeg kolegu, a nisu ništa naručili. Nakon što je jednome od njih zabranjen pristup toaletu, konobar je pozvao policiju, a dvojica su muškaraca privedeni.

Slučaj je postao viralan nakon što je video incidenta podijeljen na društvenim mrežama, a za popularni lanac lokala, koji mnogo ulaže u brendiranje Starbucksa kao društveno osviještene kompanije, bila je to poprilična sramota. Ipak, čini se da kompanija nastoji učiti na vlastitim greškama.

Naime, kako bi pružili adekvatan odgovor na skandal, Starbucks je jučer predstavio novu poslovnu politiku prema kojoj svako može sjediti u njihovim lokalima i koristiti sanitarne čvorove, bez obzira na to je li nešto kupio ili ne.

Lideri kompanije izjavili su kako su dosadašnje upute bile nejasne i dvosmislene, a odluku o tome smiju li ljudi sjediti u kafićima prebacivale na voditelje kafića, objavio je AP.

Stoga će se od sada, svako ko uđe u Starbucks smatrati gostom.

"Posvećeni smo stvaranju kulture topline i pripadanja u kojoj se svatko osjeća dobrodošlim", stoji još u kompanijinom saopćenju.

Ranije ovog mjeseca s dvojicom uhapšenih muškaraca sklopili su sporazum te im ponudili pokriti troškove fakultetskog obrazovanja.

Dodatno, Starbucks je za 29. maja najavio zatvaranje više od osam hiljada svojih prodajnih mjesta u SAD-u kako bi održali edukaciju o rasnim predrasudama za svoje zaposlenike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije