Šta se dogodi ako pokušate ukrasti čuveni Rolls-Royceov simbol

Radiosarajevo.ba
Šta se dogodi ako pokušate ukrasti čuveni Rolls-Royceov simbol
Jedan od najpoznatijih simbola u automobilskoj industriji zove se "Spirit of Ecstasy" i nalazi se na haubi skupocjenih Rolls-Royce modela.

"Spirit of Ecstasy" ugrađuje se u automobile ovog čuvenog britanskog proizvođača od 1920. godine. Figura je standardno napravljena od poliranog nehrđajućeg čelika, ali je po želji dostupna i sa pozlatom od 24-karatnog zlata, a može biti izrađena i od matiranog kristala.

Smatra se da pojedini primjerci vrijede i preko 10.000 eura, pa je jasno da ove figure predstavljaju pravi mamac za lopove.

Znajući da je "Spirit of Ecstasy" na udaru kradljivaca, Rolls-Royce je smislio sistem zaštite koji je prvi put primijenjen na modelu Phantom iz 2003. godine.

U pitanju je mehanizam koji reagira na svaki jači kontakt sa figurom i automatski je uvlači ispod haube. Mehanizam za spuštanje/podizanje od tada je standardni dio opreme svakog novog modela marke Rolls-Royce, a moguće ga je aktivirati i iz kabine vozila pritiskom na dugme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije