Šta najviše pretražuju Bosanci i Hercegovci na Googleu u doba COVID-19?

Radiosarajevo.ba
Šta najviše pretražuju Bosanci i Hercegovci na Googleu u doba COVID-19?
Foto: Pixabay / Google

Kada je došlo do pandemije koronavirusa širom svijeta, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je taj virus nazvala SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje COVID-19.

Otkriven je u Kini krajem 2019. godine. Od tada počinje masovni interes ljudi, ali vrhunac pretrage na Googleu kada je u pitanju pojam koronavirus je bio mart 2020. godine. U regiji, najveći interes za pojam koronavirusa je u Srbiji, zatim u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na petom mjestu se nalazi Hrvatska, piše Večernji.

Što se tiče pojma simptomi, najviše interesa za koronavirus simptome imali su državljani BiH. Kada su u pitanju pojmovi koji se najviše traže na Googleu što se tiče koronavirusa u BiH, to su:

1. Koronavirus BiH

2. Koronavirus simptomi

3. Koronavirus u srpskoj

4. Korona u BiH

5. Koronavirus najnovije

Država u kojoj je koronavirus najpretraženiji pojam na Googleu je Italija, što i nije iznenađujuće s obzirom na situaciju koja je zadesila taj prostor. Na drugom mjestu u svijetu nalazi se Katar, zatim Nepal, Španija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako navodi Google statistika, pitanja koja se najčešće postavljaju vezano za koronavirusa su:

1. Je li kašalj simptom koronavirusa?

2. Prenosi li se koronavirus zrakom?

3. Kako liječiti koronu kod kuće?

4. Mogu li se psi zaraziti koronavirusom?

5. Može li se dva puta biti zaražen koronavirusom?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije