Slika koja 52 godine krije tajnu

Radiosarajevo.ba
Slika koja 52 godine krije tajnu
Kada je 1964. godine britanski vatrogasac i amaterski fotograf Jim Templeton snimio svoju kćerku Elizabeth nije mogao ni slutiti da će napraviti jedan od najmisterioznijih snimaka u historiji.

Više od pola stoljeća fotografski eksperti, poklonici NLO objekata, i mnogi drugi raspravljaju o neobičnom detalju na slici.

Iza Templetonove kćerke nalazi se lik osobe u bijelom koja izgleda da nosi kacigu i bijelo odijelo, odnosno skafander.

"Napravio sam tri slike moje kćeri Elizabeth u istom pozi i bio šokiran kada sam razvio fotografije i u sredini ugledao nešto što je izgledalo poput astronauta", izjavio je Jim Templeton 2002. godine za 'Daily Mail'.

Rođen je mit, pogotovo nakon što su eksperti Kodaka potvrdili da nije bilo digitalne obrade slike. Šta je onda iza male Elizabeth?

Jedna od najčešće spominjanih teorija je da se u pozadini nalazi supruga Jima Templetona. I sâm Templeton naglasio je da je snimanju prisustvovala i njegova supruga.

Naučnik David Clarke, koji predaje na Sheffield Hallam univerzitetu, smatra da je Jim Templeton nesvjesno uhvatio u kadar suprugu a kamera koju je koristio može snimiti 70 posto oštrine detalja što je omogućilo stvaranje "efekta astonauta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije