Šta je pokazala nova istraga: Anu Frank i njenu porodicu odao Jevrej

2
Radiosarajevo.ba
Šta je pokazala nova istraga: Anu Frank i njenu porodicu odao Jevrej
Foto: Shutterstock / Ana Frank

Identificirana je osoba za koju se sumnja da je odala nacistima gdje se nalaze Ana Frank i njena porodica. To je rezultat nove istrage.

Riječ je o 15-godišnjoj Jevrejki koja je nakon dvogodišnjeg skrivanja s članovima porodice preminula u logoru. Skrivajući se napisala je dnevnik koji je jedna od najčitanijih knjiga na svijetu.

Objavljen je nakon završetka Drugog svjetskog rata, a u njemu je opisala kako je izgledao život Jevreja tokom rata.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Istraživački tim

Istraživački tim, među kojima je i jedan bivši FBI-ov agent Vince Pankoke, tvrdi da je najvjerovatnije Jevrej Arnold van den Bergh iz Amsterdama odao gdje se nalaze Ana i njena porodica, a kako bi spasio svoju porodicu.

Istraživači, među kojima su bili i historičari, na ovom slučaju su radili šest godina koristeći se savremenim tehnikama. To je značilo i korištenje kompjuterskih algoritama kojima se provjeravalo da li postoji povezanost između više ljudi. Prema pisanju BBC-a, za provjeravanje ovih veza bez upotrebe računara trebale bi hiljade sati rada.

Van den Bergh je bio član Jevrejskog vijeća u Amsterdamu koje je bilo primorano da provodi odluke nacista u jevrejskim zajednicama. Vijeće je raspušteno 1943., a njegovi članovi su poslani u logore.

Morao dati nacistima nešto vrijedno

Istraživači su utvrdili da van den Bergh nije zatvoren u logor, odnosno da je nastavio živjeti u nizozemskom gradu. Prema pojedinim glasinama, on je bio među članovima Jevrejskog vijeća koji je informisao naciste.

"Kada je bilo izgledno da će i on biti transportovan u logor, van den Bergh je morao dati nacistima nešto vrijedno, a kako bi on i njegova supruga ostali na sigurnom", izjavio je bivši FBI-ov agent u CBS-ovoj emisiji "60 minuta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije