Šta je bolje: Da muškarci sjede ili stoje dok mokre

1
Radiosarajevo.ba
Šta je bolje: Da muškarci sjede ili stoje dok mokre
Foto: Healthline / Ilustracija

U mnogim kulturama važi pravilo da se djevojčice uče da mokre sjedeći, a dječaci stojeći.

Ali, ovu naviku sada dovode u pitanje zdravstveni zvaničnici u nekoliko zemalja.

U mnogim slučajevima, razlozi za to kako muškarci "piške" su zdravstveni i higijenski.

Brzo pražnjenje bešike?

Mnogi muškarci vjeruju da je najbolji način da to rade stojeći.

Lakše je i praktičnije.

Ali, nekoliko specijalizovanih sajtova ukazuje na to da položaj tijela tokom uriniranja - može da utiče na količinu mokraće.

Hajde da vidimo kako ljudi piške. Urin je proizvod bubrega koji filtriraju otpad iz krvi. Mokraća se onda sakuplja u bešici, što omogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti - kao i spavanje - bez prečestih odlazaka u toalet, piše BBC. Iako bešika ima maksimalni kapacitet između 300 i 600 mililitara, obično je praznimo kada su dvije trećine ispunjene. Jednom kada smo u udobnom položaju, opuštaju se mišići karličnog dna i sfinkter mokraćne bešike, kružni mišić koji okružuje cijev - uretru - koja izlazi iz bešike. Bešika se onda steže, izbacuje urin u uretru, a zatim iz tijela.

Stojeći ili sjedeći položaj?

Zdrava osoba ne bi trebalo da ima problema sa mokrenjem.

Ali, ponekad muškarci mogu da imaju probleme koji dovode do privremenih ili trajnih poteškoća u mokrenju.

Prema istraživanju objavljenom u naučnoj publikaciji Plos One, muškarcima sa upalom prostate - koja ometa prolazak urina - može da bude korisno ako sjede dok piške.

U istraživanju je urađeno poređenje zdravih muškaraca i muškaraca s problemima sa prostatom. Muškarcima koji pate od problem sa prostatom, sjedeći položaj smanjuje pritisak u području uretre, a mokrenje je lakše i brže, otkriveno je u istraživanju.

Kod zdravih muškaraca nema razlike kada stoje ili sjede dok uriniraju.

Možda ste čuli i priče o tome da sjedenje za vrijeme mokrenja može da spriječi nastanak raka prostate ili da unaprijedi seksualni život muškaraca - ali za to ne postoje naučni dokazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije