Šta bi Cezar rekao: Tri stvari koje će se zapitati svaki hedonista

Radiosarajevo.ba
Šta bi Cezar rekao: Tri stvari koje će se zapitati svaki hedonista
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tačno znam na šta pomisliš kada u uglu nekog finog restorana ugledaš konobara kako gostu daje da degustira vino kuće. I to "sveto trojstvo" kada prvo zavrti čašu, pa omiriše tu berbu, pa promućka ukus da bi rekao: "U redu je, može". Prvo na šta ja pomislim jeste zna li uopće u odnosu na šta je to vino "u redu" ili ga testira reda radi. Druga stvar koja mi padne na pamet je dilema kako da uopće znam šta je to pravi ukus.

Kada bi znao koliko su se načini spremanja hrane, pića i drugih đakonija drastično promijenili, rimski imperator Cezar, prvi među hedonistima kome se pripisuje izreka „o ukusima se ne raspravlja“, vjerovatno bi danas povukao svoju riječ. Ono što ipak kroz vijekove ostaje ostaje nepromjenjivo za većinu hedonista jeste da uživaju u životu ali i u svojevrsnim ritualima u konzumiranju hrane, pića (ali i ponekih grijehova).

U kom vinu je istina?

Neka od najboljih vina iz Starog Rima, koja su se proizvodila nedaleko od Napulja, dobijala su se od prosušenog grožđa i pitanje je da li i današnji somelijeri tiho pate da probaju tu čuvenu berbu iz 121. godine p.n.e. kultnog proizvođača Falernian. Fabričkim podešavanjima došli smo do drugačije tehnologije proizvodnje i skladištenja najfinijih vina u flaše tek u 17. vijeku u Engleskoj, kada je nastalo i premijum izdanje - čuveni šampanjac. Sam ukus, kažu, zavisi od lokacije gdje je grožđe obrano i uzgajano, kiselosti, tanina, temperature i dužine čuvanja boce, a sigurno ste čitali i da ukus vina zavisi i od oblika čaše u koju se sipa. Čovječe, šta ako je plastična?!

Znate li pravilno piti vino

Ljubiteljima vina poznato je da se bijela vina služe rashlađena, a crvena na sobnoj temperaturi. Također, postoje i mišljenja da se crveno vino pije uz jela s mesom, a bijelo uz morske plodove. Ukoliko još uvijek niste znali kako pravilno degustirati vina, pogledajte video. KOMENTARI (0) SAKRIJ KOMENTARE

Šta zna Kubanac šta je pravi duhan?

Historija kaže da se jedna kubanska cigara pravi duže od godinu dana. Stari znalci motanja duhana u list ove biljke koju sami na svojim plantažama suše, u kubanskoj provinciji Vinjales, na licu mjesta će pokazati kako na, ne tako jednostavan način, prave cigaru (u narodu poznatu kao tompus) u koju ulože sav trud a potom je – zapale. Jasno je da od količine štetnih materija i ukusa paljevine i katrana koji se oslobađaju iz gorenja duhana vjerovatno i ne znamo koja je prava aroma ove biljke. Istraživači su više od 15 godina radili na tome da nađu nove, manje štetne alternative cigaretama, a sa tehnologijom koja zagrijeva a ne sagorijeva duhan našli su i to i čini se pravi ukus duhana. Za dugogodišnje pušače je u početku drukčiji, a već kroz koji dan se naviknu na bolje. Na sljedeću kubansku turu zato bih ponijela IQOS, koji zagrijeva duhan i ne oslobađa štetne materije koje nastaju paljenjem i baš me zanima šta bi onda jedan Kubanac rekao na to što je očigledno cijeli svoj vijek živio u zabludi da zna šta je pravi ukus duvana.

Šta bi danas odgovorio Tatar na pitanje konobara "kako pečen biftek volite"?

Sirov, razumije se! Jer ako se vratimo za sto sa početka ove, hedonističke ture, jedna od najcijenjenijih stavki na meniju finih restorana je upravo biftek. Pečen na maslinovom ulju, puteru, žaru, jače, srednje i manje, ovaj komad goveđeg mesa poprima najrazličitije moguće ukuse. Njegovo se porijeklo, kako legenda kaže, vezuje za sedlo tatarskih vojnika ispod kojih su čuvali i jeli meso u sirovom obliku. Tatar ili tartar biftek za englesko govorno područje, donijeli su Rusi u hamburšku luku negdje oko 16. vijeka a potom je, u 19. vijeku, opčinio New York i Ameriku. Iako se sirovo meso tatar bifteka danas obično miješa sa biljkama, lukom i začinima, vratiti se njegovoj suštini bi značilo probati ono meso bez ičega što se "maže na hljeb", prenosi Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije