Sportiste čeka 150.000 kondoma, ali organizatori mole: ‘Ovdje ih nemojte koristiti‘

0
Radiosarajevo.ba
Sportiste čeka 150.000 kondoma, ali organizatori mole: ‘Ovdje ih nemojte koristiti‘
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Tokio Olimpijada zastava

Organizatori 32. Olimpijskih igara koje će se između 23. juna i 8. augusta održati u japanskom Tokiju takmičarima, među kojima će biti i osam predstavnika Bosne i Hercegovine, planiraju podijeliti otprilike 150.000 kondoma, ali ne za upotrebu u Olimpijskom selu budući da će se tamo provoditi epidemiološke mjere i poticati socijalno distanciranje, piše CNN.

Kondomi su se prvi puta počeli dijeliti na Olimpijskim igrama u Seulu koje su se održale 1988. godine kako bi se podigla osviještenost o HIV-u (virus humane imunodeficijencije) i AIDS-u (sindrom stečene imunodeficijencije), organizatori OI u Tokiju rekli su da je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) od njih zatražio da se ta tradicija nastavi.

No, sporisti će se tokom održavanja Igara govoriti da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, što znači da će biti manje prilika za druženje i određene druge aktivnosti.

"Kondomi koje ćemo podijeliti nisu za upotrebu u Olimpijskom selu. Sportisti će ih ponijeti kući kako bi tamo podigli svijest o HIV-u i AIDS-u", rekli su organizatori za Reuters.

Organizatori su već odlučili da gledatelji iz inozemstva neće moći doći na OI u Tokio, a oni koji će biti u gledalištima zamoljeni su da ne pjevaju i urlaju jer te aktivnosti povećavaju rizik o širenja koronavirusa SARS-CoV-2. Gledatelji su pozvani da podršku sportašima daju pljeskanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije