Spektakularno otkriće kod Šibenika: Pronađeni ostaci američkog bombardera

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularno otkriće kod Šibenika: Pronađeni ostaci američkog bombardera
Foto: Facebook / Ilustracija / Šibenik

Šibenski arheolog Andrija Nakić otkrio je mjesto pada i dijelove američkog vojnog aviona "B 24 Liberator", srušenog pred kraj Drugog svjetskog rata u blizini Šibenika.

Nakić je utvrdio tačnu lokaciju pada američkog teškog četveromotornog bombardera dugog dometa kod sela Brnjica i detaljno je istražio te pronašao više od 200 manjih ostataka, većinom ostataka rastaljenog aluminija.

Američki bombarder s 11 članova posade oštećen je 13. oktobra 1944. iznad Austrije tokom vojne operacije, a na povratku prema Italiji otkazao mu je motor i srušio se u blizini Šibenika. Nakić, zaposlenik Tvrđave kulture Šibenik, rodom iz Mirlović Zagore, za taj je događaj čuo još u školskim danima.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Srećom, kad sam počeo istraživati priču oko aviona, pronašao sam dovoljno svjedoka koji su me naveli na tačnu lokaciju njegovog pada, iako je nažalost dobar dio njih u međuvremenu preminuo", rekao je Nakić, prenosi Hina.

Nakon što jre skupio informacije od svjedoka, Nakić je početkom 2020. godine, nakon mnogih pokušaja, locirao tačno mjesto pada aviona. 

B 24 Liberator
Foto: Wikipedia: B 24 Liberator

Detaljno je Nakić pregledao izvještaje i dokumentaciju američke vojske, razgovarao s američkim i hrvatskim istraživačima, te prošao dnevnike i novinske članke tog vremena, što je omogućilo gotovo potpunu rekonstrukciju događaja.

Nakon što je pogođen, avion se prateći jadransku obalu kretao u smjeru juga prema otoku Visu. Zbog značajnog oštećenja, pilot je skrenuo prema šibenskoj regiji gdje je posada bila primorana na skok s padobranima. Avion se srušio između Brnjice i Pokrovnika, tik uz današnju cestu koja vodi od Šibenika prema Drnišu.

Nevjerovatan arheološki nalaz iz BiH objavljen u poznatom naučnom časopisu

Nevjerovatan arheološki nalaz iz BiH objavljen u poznatom naučnom časopisu

Svi članovi posade preživjeli su pad, iako ih je nekoliko povrijeđeno u doskoku. Dvojicu su spasili partizani koji su ih odveli na Vis, dok je devet članova zarobljeno te su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u njemačke logore, koje su svi uspjeli preživjeti.

"Postoji nekoliko vrlo dobro sačuvanih podmorskih olupina savezničkih aviona u našem dijelu Jadrana. One koji su pali na kopno je teže prepoznati, budući da su dugoročno bili izloženi devastaciji. Stoga je ovo istraživanje moralo biti šireg karaktera – osim terenskih pregleda i historijskih izvora ključni element bili su razgovori sa svjedocima, koji su konačno i doveli do tačne lokacije pada", zaključio je Nakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije