Spektakularno otkriće kod Šibenika: Pronađeni ostaci američkog bombardera

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularno otkriće kod Šibenika: Pronađeni ostaci američkog bombardera
Foto: Facebook / Ilustracija / Šibenik

Šibenski arheolog Andrija Nakić otkrio je mjesto pada i dijelove američkog vojnog aviona "B 24 Liberator", srušenog pred kraj Drugog svjetskog rata u blizini Šibenika.

Nakić je utvrdio tačnu lokaciju pada američkog teškog četveromotornog bombardera dugog dometa kod sela Brnjica i detaljno je istražio te pronašao više od 200 manjih ostataka, većinom ostataka rastaljenog aluminija.

Američki bombarder s 11 članova posade oštećen je 13. oktobra 1944. iznad Austrije tokom vojne operacije, a na povratku prema Italiji otkazao mu je motor i srušio se u blizini Šibenika. Nakić, zaposlenik Tvrđave kulture Šibenik, rodom iz Mirlović Zagore, za taj je događaj čuo još u školskim danima.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

"Srećom, kad sam počeo istraživati priču oko aviona, pronašao sam dovoljno svjedoka koji su me naveli na tačnu lokaciju njegovog pada, iako je nažalost dobar dio njih u međuvremenu preminuo", rekao je Nakić, prenosi Hina.

Nakon što jre skupio informacije od svjedoka, Nakić je početkom 2020. godine, nakon mnogih pokušaja, locirao tačno mjesto pada aviona. 

B 24 Liberator
Foto: Wikipedia: B 24 Liberator

Detaljno je Nakić pregledao izvještaje i dokumentaciju američke vojske, razgovarao s američkim i hrvatskim istraživačima, te prošao dnevnike i novinske članke tog vremena, što je omogućilo gotovo potpunu rekonstrukciju događaja.

Nakon što je pogođen, avion se prateći jadransku obalu kretao u smjeru juga prema otoku Visu. Zbog značajnog oštećenja, pilot je skrenuo prema šibenskoj regiji gdje je posada bila primorana na skok s padobranima. Avion se srušio između Brnjice i Pokrovnika, tik uz današnju cestu koja vodi od Šibenika prema Drnišu.

Nevjerovatan arheološki nalaz iz BiH objavljen u poznatom naučnom časopisu

Nevjerovatan arheološki nalaz iz BiH objavljen u poznatom naučnom časopisu

Svi članovi posade preživjeli su pad, iako ih je nekoliko povrijeđeno u doskoku. Dvojicu su spasili partizani koji su ih odveli na Vis, dok je devet članova zarobljeno te su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u njemačke logore, koje su svi uspjeli preživjeti.

"Postoji nekoliko vrlo dobro sačuvanih podmorskih olupina savezničkih aviona u našem dijelu Jadrana. One koji su pali na kopno je teže prepoznati, budući da su dugoročno bili izloženi devastaciji. Stoga je ovo istraživanje moralo biti šireg karaktera – osim terenskih pregleda i historijskih izvora ključni element bili su razgovori sa svjedocima, koji su konačno i doveli do tačne lokacije pada", zaključio je Nakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije