Spektakularan snimak: Pogledajte eksplozije na površini Sunca

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularan snimak: Pogledajte eksplozije na površini Sunca
PrtScr / Snimak površine Sunca

U danima prije Noći vještica, površina Sunca je vrvjela od aktivnosti, puštajući snažne rafale radijacije prema Zemlji, navodi NASA.

Dok je površina naše planete zaštićena od kosmičke drame svojom atmosferom, bljeskovi mogu izazvati pustoš na GPS-u i komunikacijskim satelitima.

Jedna solarna baklja bila je toliko snažna da je klasifikovana kao baklja klase X1 nakon detekcije 28. oktobra, saopštila je NASA, koja je jedna od najintenzivnijih te vrste.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Video koji je objavila NASA prikazuje spektakl u pokretu - i još jednom naglašava zadivljujuću moć naše zvijezde.

Sunčeva oluja je takođe izazvala zasljepljujuće prikaze aurore, opšte poznate kao sjeverno svjetlo, na noćnom nebu iznad dijelova Sjeverne Amerike.

Od decembra 2019. godine aktivnost Sunca se pojačava, što je dio njegovog prirodnog solarnog ciklusa. Svaki ciklus traje oko 11 godina, dižući se od zatišja do olujnog i ponovo nazad.

Sunčeva aktivnost se može toliko zagrijati, u stvari, da se magnetni polovi Sunca okreću, odbacujući ogromne količine solarnog materijala u tom procesu.

Najjača solarna baklja klase X ikada zabilježena bila je baklja klase X28, što znači da je bila 28 puta snažnija od baklje od 28. oktobra, prema NASA-i . Možda je bio čak i moćniji od toga, jer su senzori prestali raditi na tom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije