Spašena stara slonica koju su mučili 80 godina: Ono što je uradila poslije rasplakalo svijet

2
Radiosarajevo.ba
Spašena stara slonica koju su mučili 80 godina: Ono što je uradila poslije rasplakalo svijet
Foto: Facebook / Stara slonica konačno je spašena

Stara slonica imena Baka Somboon ukradena je iz divljine kad je bila tek beba i provela je 80 godina na Tajlandu radeći u sječi drva i turizmu. Provodila je cijeli dan na nogama, mučeći se i prevozeći turiste i radeći duge sate, a kada je tamošnja fondacija Save Elephant saznala za njenu jadnu sudbinu, znali su da joj moraju pomoći.

"Vrijeme je da se baka dobro zbrine i da joj se dopusti da se odmori", napisali su spasioci na Facebooku. "Mi smo u misiji spašavanja kako bismo zaštitili Somboon i prevezli je u njezin posljednji pravi dom."

Krajem januara, Somboon je konačno spašena s mjesta na kojem je bila prisiljena raditi cijeli život i odvedena je u rezervat Elephant Nature Park. Somboon je bila mršava, nedostajali su joj zubi i patila je od suhe, ljuskave kože kad je stigla u svoj novi dom. Unatoč svemu, činilo se da zna da je konačno na sigurnom.

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

"Po dolasku, mnogim novim slonovima, još uvijek mučenim paranojom i nedostatkom povjerenja, trebaju sedmice prije nego što pokušaju leći", napisali su spasioci. "Međutim, baka Somboon prkosila je normi. Iscrpljena od svog putovanja i životnih poteškoća, smjesta je potražila hrpu pijeska pripremljenu za nju, spavajući čvrstim snom usred užurbanih aktivnosti oko nje."

Objava je raznježila i rasplakala mnoge, koji se u komentarima zahvaljuju Fondaciji na ovoj plemenitoj akciji. 

Uradila je ono što nijedan slon prije nje nije uradio
Foto: Facebook: Uradila je ono što nijedan slon prije nje nije uradio

Somboon je cijeli život provela stojeći, a kad je napokon negdje stigla gdje je znala da je voljena, znala je da se konačno može odmoriti. A, kad se konačno probudila iz dubokog sna, Somboon nije mogla ponovo ustati... Srećom, njeni su spasitelji pritrčali u pomoć, pomogli joj da ustane i od tada je pomno prate kako bi bili sigurni da je dobro.

Good news shared from our founder Saengduean Lek Chailert It’s time for all Grandma elephants to rest 🙏❤️🙏 An elderly...

Posted by Save Elephant Foundation - มูลนิธิอนุรักษ์ช้างและสิ่งแวดล้อม on Thursday, January 25, 2024

Baka Somboon sjajno se snalazi u svom novom domu. Pred njom je još dug put ozdravljenja nakon svega što je prošla, ali ona polako korača prema tamo. Dobiva hranjive obroke, lagano šeta i često se kupa u blatu. Živi život kakav je oduvijek trebala živjeti!

Bakica sada u miru uživa u svojoj penziji
Foto: Facebook: Bakica sada u miru uživa u svojoj penziji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije