Šokantno otkriće FBI-ja: Jugoslavija se jedva spasila sekte Jima Jonesa

Radiosarajevo.ba
Šokantno otkriće FBI-ja: Jugoslavija se jedva spasila sekte Jima Jonesa
Wikipedia / Jim Jones

Jedna od najvećih svjetskih tragedija je kolektivno samoubistvo Jima Jonesa i 914 njegovih sljedbenika - članova sekte Hram naroda.

Svi oni su 18. novembra 1978. godine ispili voćne sokove pomiješane s cijanidom, a članovi koji su odbili popiti napitak ubijani su vatrenim oružjem. Tragedija u Gvajani odnijela je i 276 dječijih života!

Prema dokumentima koje je objavio FBI, saradnici Jima Jonesa su 13. februara 1978. godine, 9 mjeseci prije kolektivnog samoubistva, došli u ambasadu Jugoslavije u Francuskoj Gvajani na pregovore o kolektivnom preseljenju u SFRJ!

To je u razgovoru za RTS potvrdio Radojko Bogojević, bivši otpravnik poslova u ambasadi SFRJ u Francuskoj Gvajani.

Bogojević je objasnio da su se članovi sekte, ljudi od povjerenja Jima Jonesa, raspitivali o politici Jugoslavije i eventualnom kolektivnom preseljenju na naše prostore! San pripadnika sekte Jima Jonesa bio je da stvore društvo jednakosti,

"Ambasador i ja smo se dogovorili da ih ja primim, pošto to nije nivo za ambasadora. S obzirom na to da smo bili otvoreni prema svima, zaključili smo da bi trebalo da ih primimo. Oni su se javili, objasnili ko su i šta su i došli su u ambasadu, donijeli neke brošure, objasnili šta je Hram naroda. Došli su čamcima rijekom Demerara", priča Bogojević i dodaje da su ambasadora SFRJ i njega pozvali na posjed sekte u Jonestown:

"Nikada nismo otišli, hvala Bogu", kaže Radojko Bogojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije