Šokantan snimak: Ajkula plivala u blizini plićaka, kupači panično bježali

0
Radiosarajevo.ba
Šokantan snimak: Ajkula plivala u blizini plićaka, kupači panično bježali
Foto: Screenshot / Youtube / Ajkula u blizini plićaka

Posjetitelji plaže u Perdido Keyu u američkoj saveznoj državi Floridi u nedjelju, 2. jula, su panično bježali iz Atlantskog okeana nakon što su uočili ogromnog morskog psa kako agresivno mlatara perajima, i to skoro u plićaku.

Dramatični snimak objavljen je na internetu, a na njemu se, osim nekoliko kupača, vide i dva čovjeka na "luftićima". Kad su shvatili da im je predator u neposrednoj blizini, počeli su panično vikati "ajkula" ne bi li upozorili sve oko sebe na opasnost, javlja Jutarnji.

"Činilo se da je morski pas iznimno aktivan i uznemiren", ispričali su posjetitelji plaže.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Inače, veliki bijeli morski psi nedavno su viđeni u blizini zaljeva Cape Cod u Massachusettsu, a navodno ih je bilo i uz obale Chathama, Orleansa te Nantucketa.

A upravo je Cape Cod poznat kao "okupljalište" ajkula zbog sve veće populacije tuljana koja ondje obitava.

"Fokus im je na Cape Codu jer im je ondje hrana, ali ti morski psi mogu se pojaviti posvuda. Putuju cijelom obalom", rekao je John Chisholm, istraživač okeana.

Morski biolozi ističu kako je najbolje izbjegavati kupanja u okeanu prije zore i nakon sumraka jer se ajkule tada najčešće hrane.

"Zašto je to tako? Zato što tada imaju određenu vrstu prednosti nad svojim plijenom", objasnio je okeanski biolog Bob Hueter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije