Snimak koji bi trebao vidjeti svaki roditelji: Ovoj djevojčici je spasio život

Radiosarajevo.ba
Snimak koji bi trebao vidjeti svaki roditelji: Ovoj djevojčici je spasio život
Foto: Facebook / Printscreen

Jade Rodford (30) je na društvenim mrežama objavila snimak svoje kćerke Elly sa simptomima sepse. Drama se odvijala 2014. godine kad je djevojčica, kako su tvrdili ljekari, imala nekoliko prehlada.

"Shvatila sam da nešto nije u redu. Odvela sam je pedijatru, a on je rekao da nije ništa ozbiljno i da će to brzo proći", govori Jade.

Nakon što joj je doktor rekao da se ne mora previše brinuti, odvela je malenu kod bake na čuvanje. Pet minuta nakon što je otišla, baka ju je nazvala i rekla da odmah dođe, jer je Ellyno lice plavo i djevojčica ne može disati.

"Srećom, još sam bila u blizini. Izgledala je grozno i imala je jako visoku temperaturu", ispričala je majka.

Pozvala je hitnu pomoć, ali su joj rekli kako to nije hitan slučaj i da u bolnicu moraju doći sami.

"Prvo sam imala osjećaj da trošim njihovo vrijeme. Dovela sam je u bolnicu, a ljekari su rekli da su u pitanju bezazleni napadi", govori.

Ali majka dvoje djece, Elly i Harryja (9), dosjetila se kako je snimala malenu u nekoliko navrata u sličnom, lošem stanju.

Pokazala sam im snimak i odmah su je primili. U videu su uočili da teško diše i da joj je koža promijenila boju. Bila je ljubičasta, crvena i bijela, kaže Jade.

Nekoliko sati kasnije, malenoj je dijagnostificirana sepsa. Provela je dvije sedmice u bolnici, prenosi Blic.

"Postupno je dobijala snagu, ali bilo je zastrašujuće. Nedavno sam se sjetila snimka i odlučila sam ga podijeliti sa svijetom, jer smatram da bi svaki roditelj ovo trebalo da vidi. Mojoj djevojčici ovaj snimak je spasio život", ističe.

Kod djece na sepsu može upućivati odbijanje hrane, konvulzije, povraćanje, osjećaj hladnoće i dezorijentiranosti, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dijete vruće na dodir (groznica), ako ima gnojni iscjedak oko pupka sa otokom ili crvenilom, slabo ili uopće ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano, te ima stalne konvulzije i učestalo povraća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije