Istraživanje u Njemačkoj: Djevojčice sa ovim imenima često postanu bogate

Radiosarajevo.ba
Istraživanje u Njemačkoj: Djevojčice sa ovim imenima često postanu bogate
Foto: Pixabay / Ilustracija

Znate li onu latinsku poslovicu “Omen est nomen”? Prevodimo je kao “Ime je predznak”, a ukazuje na to da već samo ime može donekle ukazati na čovjekovu sudbinu ili karakter.
Bilo kako bilo, ime je dio našeg identiteta, nešto što nas prati tokom čitavog života i na koncu svega – po njemu nas ljudi poznaju.

Upravo zato, ne čudi nas što se roditelji trude da djeci daju što interesantnija i ljepša imena koje imaju neko značenje ili je zbog nekih uspomena i simbolike za njih važno.

Zanimljive su i različite statistike i istraživanja koje se sprovode na osnovu imena, pa je tako nedavno njemački portal za zapošljavanje “Adzuna” sproveo jedno.

Naime, oni su se bavili proučavanjem poslovnih biografija žena koji zarađuju više od 50.000 eura godišnje, i došli su do zaključka da se određena imena neprestano ponavljaju. Na kraju su došli do 10 najčešćih imena među imućnim damama, a istraživanje su sproveli na preko 5.500 osoba!

Naravno, riječ je o njemačkom podneblju, ali ispostavilo se da se većina ovih ženskih imena veoma često koristi i u kod nas i da su zapravo vrlo rasprostranjena.

Pa, hajde da se zabavimo i pogledamo koja to imena prednjače na listi onih koji uspijevaju da dođu do najviše novca.

*Sabina
*Suzana
*Klaudija
*Andrea
*Tanja
*Sandra
*Ana
*Martina
*Nina
*Marija

Ovo istraživanje pokazalo je i da kada bi se u cjelini posmatrale osobe svih platnih nivoa, osobe sa kratkim imenima, odnosno onim od jednog sloga (Ema, Iva, Ana) imaju najveću platu, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije