Slučaj o kojem bruji Europa: Šta se desilo novinarki na podmornici?

Radiosarajevo.ba
Slučaj o kojem bruji Europa: Šta se desilo novinarki na podmornici?
Ša se desilo Kim Wall, švedskoj novinarki čiji je misteriozni nestanak na podmornici danskog izumitelja Petera Madsena šokirao ove dvije skandinavske zemlje, ali i čitavu Europu?

Kim Wall (30) se vodila kao nestala od 10. augusta kada je posljednji put viđena živa. Nakon 11 dana neizvjesnosti, njen leš je pronađen 21. augusta kod Kopenhagena u jezivom stanju - bez ruku, nogu i glave, koje je neko očito odrezao.

Kako izvještava New York Times, obezglavljeni torzo novinarke je pronašao danski biciklist na obali otoka Amager, gdje ga je more izbacilo, u ponedjeljak poslijepodne. DNK analiza je potvrdila da se zaista radi o tijelu Kim Wall.

Tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta na kojem je potonula podmornica na koju se Wall ukrcala s danskim izumiteljem Peterom Madsenom (46) koju je on sam konstruirao, kako bi napravila reportažu. Idućeg jutra, njen dečko je prijavio njen nestanak. Nedugo nakon toga, Madsenova podmornica je potonula, kako je na početku izgledalo, u pomorskoj nesreći. Madsen je izronio iz podmornice i otplivao do obližnjeg čamca koji ga je spasio. Madsenova privatna podmornica duljine UC3 Nautilus, duga 16.7 metara, te je večeri pronađena na morskom dnu u Zaljevu Koge, južno od Kopenhagena, na dubini od 6.7 metara.

Madsen je policiji rekao da je iskrcao Wall živu u luci u Kopenhagenu u noći s 10. na 11. augusta. No u ponedjeljak je potpuno promijenio svoj iskaz i izjavio da je "došlo do nesreće na podmornici zbog koje je došlo do smrti Kim Wall te da ju je nakon toga pokopao u moru", priopćila je kopenhagenška policija. Madsen se sada nalazi u pritvoru i optužen je za ubojstvo iz nehaja.

Jens Moller, glavni inspektor za ubistva policije u Kopenhagenu, pojasnio je da je leš pronađen s metalom privezanim za njega kako ne bi isplivao na površinu te da su na lešu također pronađene ozljede koje upućuju da je neko pokušao istisnuti iz njega sav zrak, također kako ne bi izronio. "Smatramo ovo kritičnim napretkom u istrazi, ali i dalje tražimo dijelove tijela koji nedostaju", rekao je.

Još jedan značajan dokaz koji upućuje na to da se zaista radi o ubojistvu tragovi su koagulirane krvi pronađeni u podmornici. Kao i u slučaju samog tijela, DNK analiza je potvrdila da krv pripada nesretnoj novinarki. Policija smatra da je Madsen namjerno potopio vlastitu podmornicu, što također ima smisla ako je pokušao prikriti ubistvo.

Unatoč svemu navedenom, Madsen i dalje poriče krivnju, a njegova odvjetnica Betina Hald Engmark izjavila je da ona i njen klijent "pozitivno gledaju na konačno razrješenje" sudbine Wall. Odvjetnica je dodala da Madsen surađuje s istražiteljima.

"S beskrajnom tugom i šokom primili smo vijest da su ostaci naše kćeri i sestre Kim Wall pronađeni. Još uvijek ne možemo dokučiti razmjere ove katastrofe i mnogo je pitanja koja moraju biti odgovorena", napisala je majka švedske novinarke Ingrid Wall u objavi na Facebooku.

Wall, koja je diplomirala na Londonskoj školi ekonomije i na Sveučilištu Columbia, nedugo prije smrti planirala je preseliti u Kinu sa svojim dečkom, gdje je planirala pisati o Kini i regiji. Dosad je izvještavala za više švedskih i svjetskih medija, uključujući New York Times. "Postoji mračna ironija u tome što je Kim, koja je izvještavala iz Sjeverne Koreje i s Haitija, nestala u Danskoj", komentirala je njena kolegica Victoria Greve.

Madsen je u Danskoj opće poznat kao "raketni Madsen", ekscentrični i beskompromisni izumitelj i graditelj podmornica i svemirskih raketa koji se nadao da će postati prvi astronaut na svijetu koji bi putovao u svemir u letjelici koju bi sam izgradio. Njegov biograf Thomas Djursing objasnio je za danske novine BT da je Madsen oko sebe okupio zajednicu ljudi koji mu pomažu i finansiraju njegove projekte, ali i da je njegov temperament doveo do konflikta s mnogima od njih. "Svađa se sa svakim. I ja sam se s njim svađao. Ali to je tako s ljudima koje pokreće velika strast", rekao je Djursing.

Za mnoge Dance i Šveđane ova misterija asocira na skandinavske krimiće po kojima je regija poznata. Svakako najzanimljiviju teoriju o motivu ubojstva iznio je Copenhagen Post, kojem se anonimni čitatelj obratio s dokazima da je Wall prethodno pisala o krijumčarenju kokaina u iz Južne Amerike, pri kojem se često koriste upravo privatne podmornice. Osim toga, obezglavljeni leševi su vrlo prepoznatljiva oznaka ubojstava od strane zloglasnih južnoameričkih narko-kartela.

S druge strane, Jens Falkenberg, koji je Madsenu pomogao s izgradnjom podmornice, tvrdi da nije nemoguće da je Wall zaista stradala u nesreći:

"Kad sam čuo da je mrtva, moja prva pomisao bila je da se mogla poskliznuti na ljestvama koje vode do prvog otvora. Iza njih su vrata koja su uvijek otvorena i koja imaju vrlo opaku ručku, na koju se možete udariti potiljkom. Pomislio sam da se to i dogodilo. Podmornica je izgrađena čelikom na čelik. Ako se poskliznula i ozlijedila, ne bi bila prva", rekao je za Falkenberg za danski Metroxpress.

Ipak, s obzirom na sve otkrivene dokaze, scenarij prema kojem se radilo o nesreći zvuči prilično nevjerovatno. Ostaje za vidjeti hoće li Madsen ponovo promijeniti svoj iskaz, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije