Sladoled od vanilije uskoro bi mogao postati luksuz, došlo je do nestašice

Radiosarajevo.ba
Sladoled od vanilije uskoro bi mogao postati luksuz, došlo je do nestašice
Foto: Pinterest / Ilustracija / Sladoled
Sladoled od vanilije uskoro bi mogao da postane luksuz pošto je usljed ciklona na Madagaskaru, koji proizvodi skoro polovinu ovog začina na svijetu, došlo do velike nestašice ovog začina.

Vanilija se koristi u nizu proizvoda od sladoleda do slatkiša i kafe, a na Madagaskaru se proizvodi skoro polovina ukupne svjetske količine ovog začina.

Ciklon, koji je uništio tropsko ostrvo Madagaskar, doveo je do rasta cijena mahuna vanile, što je ugrozilo mnoge proizvođače sladoleda. Nestašica je prisilila neke proizvođače sladoleda da prekinu da služe ovu poslasticu sa vanilijom.

Ranije je objavljeno da su cijene vanilije na svjetskom tržištu višestruko porasle zbog smanjenja proizvodnje ovog začina i sve veće potražnje potrošača za prirodnim sastojcima.

Vanila je jedan od najpopularnijih ukusa na svijetu. Aroma vanilije dobija se iz fermentisane mahune te biljke, koja je posebna vrsta orhideje. Da bi se uspostavila plantaža potrebno je da prođu tri do četiri godine, prenosi Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije